Sportpszichó

Kriszta: Mi is az a sportpszichológia …

2009. október 17. - sportforras





Pszichológusként végeztem, mint oly sok földi halandó, és lassacskán rájöttem, hogy alapdiploma annyit ér, mit sarokcsiszoló sarok nélkül. Így elterveztem, hogy szakosodni fogok. Mivel szakdogámat sportcsapatokból írtam, így egyértelmű volt a szitu, arrafelé kell keresgélnem. És éppen akkor indult a TF-en egy új szakképzés, ahová gyorsan jelentkeztem és még gyorsabban elvégeztem. 



Célom az, hogy elterjesszem a sportpszichológia tanát a világban, mert az jó dolog. Hárman csajok összefogtunk, hogy bemutassuk szakmánk szépségeit. Szolgálunk majd néhány ismeretterjesztő cikkel, néhány általunk is használt technikával, meg egyéb nyalánksággal. És mivel mi is csak húsból vagyunk, így megosztjuk veletek kezdeti tévedéseinket (kajak nem egyenlő hajóval), és fura históriáinkat (mit tegyen a kezdő sportpszichó, ha bezárják 20 átöltözni vágyó pasival…)
Na de ennyit rólam.
Kezdeteknek készítettünk nektek egy tesztet, amivel felmérhetitek
saját ismereteiteket a sportpszichológiáról.
Készüljetek, néhol nemcsak egy jó válasz található…
 Teszt:
1. A sportpszichológus:
A.       Többségében férfi, aki azért választotta a szakmát, hogy a női sportolókat vízszintbe helyezze
B.       Többségében nő, aki azért választotta a szakmát, hogy a férfi sportolók vízszintbe helyezzék őt
C.       A sportpszichológusok többsége sportolt, vagy sportol valamit, és egyetlen cél motiválja, hogy a paciensét segítse sportkarrierje kiteljesedésében
2. Az első lépések, azaz hogy alakul ki a kapcsolat a sportoló és a pszichológus között:
A.       A sportpszichológus hajkurássza a sportolókat, hogy felhívja a figyelmüket arra, mekkora lelki problémájuk van, ami kihat a teljesítményükre.
B.       A sportpszichológus az edzőket hajkurássza, hogy felhívja a figyelmet, sportolóik hibáira és az edzés tökéletlenségeire
C.       A megkeresés a sportolói oldalról történik, de megeshet, hogy a sportolónak valaki ajánlja (edző, szakosztály, ismerős…) a tanácsadás ezen formáját
3. Mivel kereshetik meg a sportpszichológust?
A.       Sportsérülésekkel:  („Eltört a kisujjam, miközben virágot szedtem, most ki kell hagynom az edzéseket is, de közeleg a verseny…”)
B.       Ha a teljesítményemet szeretném fokozni: („Öööö, már megint kihagytam a játékot eldöntő hetest. Bocsi!”)
C.       Ha egy picit izgulok: („A verseny fontossága és a WC-re látogatások gyakorisága egyenes arányú tendenciát mutatnak”)
D.       Csapategység kialakítása:  („Nekem semmi bajom X-xel, de akkor sem fogom átadni neki a labdát!”)
E.        Minden más, ami kihat a sportteljesítményemre: („Mióta potenciális problematikáim vannak, valahogy sosem találok célba…”)
4.  A sportpszichológus  munkamódja:
A.       Minden esetben feltárja a sporteszköz és a magánélet kapcsolatát és azt elemezgetik évekig ( Miért épp a rúdugrást választotta Pistike, ha értitek a célzást…)
B.       A legkisebb tévedés hátterét is feltárják, aminek a gyökere tuti, hogy  valahol a múltban keresendő, és kapcsolatba hozható a szülőkkel…
C.       A sportpszichológus mindig a sportolóval közösen állapítják meg, hogy milyen problémával fognak foglalkozni. A sportolónak lehetősége van szakaszonléánt visszanézni, hogy a foglalkozások hatékonyságával hogyan javult a helyzete.


1.
2.
3.
4.
A
0
0
5
0
B
0
0
5
0
C
5
5
5
5
D




5


E




5



















 Megoldókulcs
0.       Te semmit sem tudsz a sportpszichológiáról
5-15: Valami sejtésed van a sportpszichológiáról
20-40: Te tudsz valamit!




A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr871765975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása