Sportpszichó

Kriszta: A gömbérzék (foci és a pontos célkitűzés)

2009. december 13. - sportforras

 














Kezdjünk bele egy kis sportágspecifikusba. Először is, jöjjön a kedvencem, a foci!
Szeretem a focit, a magyar focit is! Egyetlen szívfájdalmam, hogy a sportpszichológusok még nem terjedt el úgy, ahogy én azt szeretném... De azért van egy két sportpszichológus odabent!!!
No de ennyit a szakmai hisztimről, jöjjön az informatívabb blokk:

Mielőtt bármibe is belekezdenél, mérd fel, hol tartasz most, és hová szeretnél eljutni. A sportpszichológia egyik legsarkalatosabb pontja a pontos célkitűzés, Íme ehhez néhány tanács

  1. A cél legyen specifikus (egyénre szabott) és jól mérhető: Kösd egy számhoz ezt az értéket, így könnyen ellenőrizni tudod a változást pl.: a labdaérintéseim száma 20-ról 30-ra növekednek...
  2. A Célkitűzéseket mindig pozitív formában fogalmazd meg! pl.: ahelyett, hogy "2 góllal kevesebbet engedek be a kapuba" legyen "2 labdával többet védek". 
  3. A célkitűzés legyen számodra reális kihívás. Ha kicsire teszed a mércét, akkor azt nagyon könnyen le lehet verni, abban nincs semmilyen kihívás. Ha meg túl távoli a cél, akkor az ember könnyen belebukhat és elveszítheti az önbizalmát... Szóval ne legyen olyan célod, hogy minden labdát kivédsz/berúgsz, mert az sajnos nem reális (vannak olyan tényezők, amik kihatnak a játékodra és nem tudod őket befolyásolni - pl.: esős pálya, genya bíró, díjbirkózó hátvéd/csatár...)
  4. A célkitűzésednek legyen egy határideje: szabd egy dátumhoz/eseményhez, hogy mikorra szeretnéd elérni az adott célt, mert csak így tudod ellenőrizni.
  5. Legyen személyes és belülről jövő: Az a legjobb, ha te saját magadnak határozod meg a célt, mert te tudod a legjobban, hogy miben kell fejlődnöd...
  6. Időnként tekints vissza a célodra és értékeld az eddigi eredményedet. Fontos, hogy bizonyos szakaszonként tekints rá az eddigi eredményeidre, mert így visszajelzést kaphatsz önmagadról és teljesítményedről
  7. A sportbeli céljaidat hozd összhangba a magánéleted céljaival! Ha ezt megteszed, több támogatást fogsz kapni, míg ha ezt elkerülöd, akkor elesel a támogató háttértől (csapat, család...) 
 
A következő részben néhány tanáccsal szolgálunk kapusok részére. A mentális tréningről lesz szó, amiről itt egy kis videó (rövidesen magyarul is...)
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr621765993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása