Sportpszichó

Zsu: A sportcsapattal végzett csoportépítés keretei

2010. január 16. - sportforras



A sportcsapattal végzett csoportépítés keretei

A csoport tere

A csoportok tere az időkorlátok miatt behatárolt és legvalószínűbben a sporttelepen tartható meg. A csoport tagjai általában tanulnak, vagy kétszer edzenek a nap folyamán ezért az egyetlen idő, amikor időt tudnak szakítani egymásra az az edzés előtti óra. Valószínűleg a legtöbb sportcsapatnál hasonló a helyzet és jó, ha a csapat heti egyszer egy órát egymásra tud szánni. Fontos, hogy a résztvevőknek olyan terem álljon a rendelkezésére ahol kényelmesen körben ülve elférhetnek. Sok mozgásos vagy relaxációs gyakorlat is van, ami kifejezetten ajánlott a sportolói csoportoknak ezért a legelőnyösebb, ha még több hely van a körön kívül, ahol mozoghatnak.

A rájátszás időszakában, ha a csapat is igényli, vagy ha úgy látjuk, hogy nem eléggé koncentráltak a következő napi meccsre, érdemes egy rövidebb csoportot tartani az öltözőben közvetlenül a bemelegítés előtt. Ez a tér is általában kisebb, mint az ideális csoporttér, de ha a csapatban erős a kohézió és jól motiváltak, akkor itt is működik a csoport.

Fontos, hogy a csapat a közös munka során legalább egyszer töltsön el egy hosszú csoportnapot, amikor egész nap csapatépítő gyakorlatokat végeznek! Ennek a tere mindenképpen csak ideális lehet, és ha a sporttelepen nincsen, akkor külsős helyen kell egy nagyméretű termet szerezni.
A csoport formája

Zárt, ami azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egy csapat számára használható és csoport kohézió erősítő legyen, fontos, hogy mindig mindenki ott legyen, de csak a csapat részéről. Nyílttá válik akkor, ha közösen megegyezünk, hogy kiemelt alkalmakkor, vagy ha a helyzet megkívánja, külső emberek is bekerüljenek, mint például edző, másodedző, szakosztályvezető.
A csoport ideje, gyakorisága

A csoport ideje 1 és 1,5 óra között ajánlott hetente. Bár ez alatt az idő alatt a sportpszichológus számára kevesebb idő jut 12-14 emberre, de ennyi idő az, amit a sportolók a sűrű munkabeosztásuk mellett megengedhetnek. Természetesen, amikor a Magyar Kupadöntők és a Magyar Bajnoki rájátszás időszaka jön, akkor sűrűbbé válik a csoportok száma és minden tétmeccs előtt ajánlott előző nap vagy a tétmeccs előtt pár órával.
A csoport létszám

A csoporton a csapat tagjai vesznek részt az összes tartalékkal sérült játékossal együtt, ami 12-14 fő között mozoghat. Mindenkinek kötelező a részvétel az első perctől az utolsóig. A létszám és az időtartam aránya kevés, ha más csoportok arányaihoz viszonyítjuk (csoportanalitikus, T csoport, pszichodráma) de mivel a módszer sokkal irányítottabb és konkrétabb ezért hatékony ennyi időben és emberrel is.
A kör

A kör alakú elrendezés fontos elem. Lehetővé teszi minden egyes tag számára, hogy jól lássa az összes többi tagot és vezetőt. Ez nyújtja a lehető legnyíltabb szemtől szembe szituációt, amelyben mindenki egyenlő. Jelentősége van még annak is mekkora a kör milyen távolságra vannak a székek, szorosan összehúzva vagy távolabb egymástól.
Ülésrend

A csapat tagjai, hasonlóan más csoportokban kialakult normákhoz, preferálnak egy bizonyos ülésrendet, amit bizonyos helyzetekben jó megváltoztatni máskor viszont fontos annak betartása, mert pont az adja a csapat biztonságérzetét.

Ez különösen vonatkozik a téthelyzetekre, amikor a csapat egyik alapigénye a megszokottság, a rituálék, szokások betartása. Ez vonatkozik mind a tétmeccsek előtti edzés elemeire, mind a meccs előtt otthon elvégzett feladatokra (alvás ideje, ételek fajtája, koncentráció) mind a csoporton elfoglalt helyükre. Míg a felkészülési periódus alatt rugalmasabbak, újítóbbak felszabadultak a versenyidőszakban mindennek jelentése, fontossága van és ez az ülésrendre is vonatkozik, amit ezért ilyenkor már nem szerencsés felborítani. Azzal, hogy ezt betartjuk, jelezzük feléjük a figyelmet a megtartást a követő vezetési stílus felvételét.(lásd csoportvezetői stílusok…. old.)

Az ülésrend sok más fontos dolgot jelez:

- a vezető helye a körben (pl: ha ugyanaz a szék az a hagyomány, biztonság érzését erősíti)

- kiül a vezető mellett (pl.: a vezető melletti szék többnyire a tőle való függőségi viszonyt fejezi ki, a fiatal játékosok vagy a fontos játékosok szokták ezeket a helyeket választani)

- a vezetővel szembeni szék (pl.: ellenállást, ellenséges érzéseket fejezhet ki, vagy társvezetésre való igényt)

- körtől távolabb húzott szék

- ajtóhoz közel húzott szék

- szék ide-oda húzogatása, helyezkedés

Ha a csapat olyan szerencsés helyzetben van, hogy egy nagy teremben körben ülve dolgozhat akkor már az ülésrendből és annak változásából nagyon sok információ szerezhető.
A csoport keretei

A csoport biztonságos és hatékony működéséhez elengedhetetlenül fontos a csoport működéséhez kereteket szabályokat adni. Ezek a keretek nagyrészt megegyeznek a T csoportok kereteivel, de vannak olyan részek, amik sportcsapatoknál módosulnak és a következő pontokból állnak:

- Csoporttitok (ami a csoporton elhangzik az nem vihető ki mással nem megosztható)

- Rendszeresség (hetente, rájátszásnál kétnaponta)

- pontosság fontossága az idő rövidsége miatt (alkalmanként 1 óra)

- Mindenki részvétele kötelező (ez sportcsapatoknál bevezethető, mert ott ugyanez vonatkozik az edzésre is)

- egyes szám első személy betartása

- egymás véleményének tiszteletben tartása

- egyszerre csak egy beszél

- Nincs minősítés, sem önmagát sem csapattársat, amíg a gyakorlat arra fel nem szólít

- Passz (ha nem akar, részt venni valaki egy gyakorlatban azt bármikor megteheti)

- nincs mobil

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr801766004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása