Sportpszichó

Mentális "légyott" a téli olimpián

2010. február 13. - sportforras


Oké, tudjuk, hogy itthon milyen a sportpszichológusok helyzete, de mi hír odakint a nagyvilágban?
Külföldön is vannak mókás dolgok, például  amerikai gyorskorcsolya csapat tiszteletbeli "sport pszichológus asszisztense" Stephen Colbert lett (emlékezhetünk rá az M0-s híddal kapcsolatban ...). Ahogy láttam volt is belőle felháborodás, mert hát többen megkérdőjelezik a humorista érzelmi stabilitását.
De tény, hogy így nemcsak anyagilag tudná támogatni a csapatot, hanem beviheti a humort is, mint megküzdési stratégiát :D

The Colbert ReportMon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Sport Report - Nicole Detling Miller & Jessica Smith
www.colbertnation.com
Colbert Report Full EpisodesPolitical HumorSkate Expectations

De nézzük meg a hivatásos oldalt. Ott vannak például a kanadaiak "Mentális teljesítmény" tanácsadói, mind a14-en. Ők mellőzik a sportpszichó kifejezést, mert az az átlag sportolóból félelmet/averziót/idegenkedést vált ki, aztán nincs idejük ilyen stigmákkal bíbelődni. Meg aztán nagyban elősegíti a sportpszichók elismertségét, hogy Jenn Heil (freestyle sí egyik éremesélyese) valamint Jeffrey Buttle (műkorcsolya, de ő már nyugdíjazta magát, ha jól tudom) is mind kinyilatkoztatta, hogy segítségük nélkül nem sikerült volna eredményt elérniük.
És ott van az amerikai AASP (Alkalmazott Sportpszichológiai Szövetség), aki a téli olimpia idejére telefonon és e-mailen is ingyenes segítséget nyújt mindazon sportolóknak, edzőknek, és akár földi halandóknak is, akiknek bármilyen kérdésük vagy elakadásuk lenne a témával (sport és pszichológia) kapcsolatban. Különösen várják a média kérdéseit is, hátha egy teljesen más szemszögből világítják meg számukra az eseményeket (E-mail: bw@yp-pr.com) Tel.:+440-834-8615). De több blog is indult a sportolók ilyen irányú támogatására.
Összegezve odakint ugyanannyi módszer és lehetőség közül választhatnak a versenyzők, csak ott egy picit nagyobb a publicitása :) 


Kriszta

Téli olimpia + sportpszichó blogon
AASP felhívása 
Sports are 80% Mental  
Dr JoAnn blogja

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr441766013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása