Sportpszichó

Az önbizalom, a belső beszéd és teljesítményfokozás

2010. február 20. - sportforras

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudtad, hogy naponta 45.000 - 51.000 gondolat cikázik át a fejedben egy nap? Ez kb 150 és 300 szó/perc.
 

A legtöbb ilyen gondolatod önmagadra irányul és sajnos a legtöbbjük negatív irányú ("Unatkozom", "Ezt jól elszúrtam"....)
 
Sportolóként olyan belső párbeszédekkel találkozhatsz, mint "Soha nem leszek olyan jó sportoló, mint Pistike" vagy "Soha nem leszek elég gyors". Ezeknek a negatív állításoknak a végkimenetele, hogy önbeteljesítik önmagukat, így a spotpszichók egyik legfontosabb feladata az, hogy feltárják a sportolókban ezeket a sokszor nem is olyan tudatos kijelentéseket és felül-, újraírják ezeket.

Önbizalom -
Akár bízol magadban, akár nem, - az önmagadról alkotott gondolatok a szó szoros értelmében bevésődnek az agyadba. Ha meg akarsz változtatni egy negatív gondolatot, félelmet magaddal vagy a teljesítményeddel kapcsolatban, akkor először ezt a neuronális hálózatot kell felülírnod.

Legelső lépésként azonosítsd a félelmeidet kétségeidet mind önmagaddal, mind a teljesítményeddel kapcsolatban. A negatív gondolatokat általában nagyon gyakran ismételgetjük önmagunkban, nemcsak akkor ha épp a félelem tárgyával szembesülünk. Így ha félek a hetesektől, néha akkor is eszembe juthat ha nem vagyok képes hetest dobni, ha éppen egy másik helyzetben vagyok, és teljesítenem kell, pl vizsgázom. Ez azért gond, mert minden egyes kijelentéssel erősödik bennem, hogy én soha az életben nem leszek képes teljesíteni, ha hetesekre kerül a sor, és mint ilyen állítások zöme önbeteljesedik...
Szóval az önbeteljesítést elkerülendő erősíteni kell magamban azt, hogy én képes vagyok teljesíteni ezekben a helyzetekben, így alkotnom kell egy olyan mondatot, ami semlegesíti a "Nem tudok hetest dobni"-t.
Ebben az esetben kerülni kell a "nem"-mel kezdődő kijelentéseket, tehát az az állítás, hogy "Nem fogom kihagyni a hetest" nem megfelelő. A "nem" szót az agyunk nem fogja - emlékezz vissza gyerek korodra, amikor szüleid azt mondták "Ne menj ki játszani", vagy "Ne nyúlj a sütihez".... Én valahogy ezeket sosem tartottam be, nem tudom, ti hogy vagytok ezzel. De ennek is van tudományosan megalapozott háttere, ugyanis az agyunk nem reagál a nem-ekre.
Szóval kreálok egy pozitív mondatot " Be fogom dobni a hetest". Fontos hogy én legyek a cselekvő fél! (tehát "A labda be fog menni" ismét csak nem jó, mert nem az én képességeim jelennek meg a mondatban, hanem a labdáé)

A következőkben ezt a  pozitív irányú állítást, amiben megjelenek én, mint cselekvő fél ("Be fogom dobni a hetest/ Képes vagyok bedobni a hetest..."), leírom magamnak és ön-szuggesztióként fogom használni a következő módon:
  •  Helyezkedj el kényelmesen egy székben
  • Csukd be a szemedet, és fokozatosan lazítsd el magad (relaxálj)
  • A figyelmedet irányítsd befelé, figyelj a belső folyamataidra (szívverésedre, légzésed ritmusára), így egy mélyebb relaxált állapotba fogsz kerülni
  • Mondd ki hangosan azt, amit el akarsz érni kb 5-10-szer (addig ismételd, amíg tényleg el nem hiszed, tényleg tényként érzékeled az állítást) 
Azzal, hogy hangosan kimondod ezeket a kijelentéseket, egy elektromos jelet küldesz el az agyadba és ezzel minimum két területet mozgósítasz ott: az akusztikust és kinesztetikust (valahogy az élettan sose ment nekem, de az a lényeg hogy tudományos alapja van mindezeknek, ha érdekel, akkor egy következő cikkben részletesebben kifejtem...). A legfontosabb az egész folyamatban az, hogy tényleg hidd el azt, amit kimondasz. Ha van benned egy minimális kétkedés, hagyd a francba, léteznek más módszerek is a negatív gondolatok felülírásához. Ha megkérdőjelezed az állítást/technikát, és nem bízol önmagadban, akkor épp az állítás ellenkezőjét fogod megerősíteni.

És légy türelmes önmagadhoz. Naponta minimum egyszer el kell ezt ismételned, és nem biztos, hogy az első héten már érkezik a siker. Bíznod kell önmagadban, és türelmesnek kell lenned magaddal szemben.

Kriszta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr901766009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belaikez 2010.02.24. 19:20:59

Jo a blog, igaz kicsit "bulvaros", gondolok itt arra, hogy sokkal jobban kifejtve is szivesen olvasnam a bejegyzeseket.

Es persze johet az imaginalas, gondolatban eljatszas, pozitiv gondolkodas tudomanyos vonalat felterkepezo iras is!:D

sportforras 2010.03.18. 13:39:59

@belaikez: Köszi a kritikát :). Eddig direkt próbáltunk könnyebben fogyaszthatóak lenni, de épp most indítottunk egy motoros tanulásról szóló "mélyebb" cikket. Remélem tetszeni fog.

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2010.04.15. 11:53:20

Most találtam rá erre a blogra. Szerintem pont tökéletes a bulvár vs. tudomány arány. ;)

Szakmailag igényes, mégis közérthető írások, gratulálok a bloghoz.
süti beállítások módosítása