Sportpszichó

"Töréspont" - Sérülés utáni rehab (1. rész)

2010. február 24. - sportforras

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nem minden baleset végzetes, de sokszor okozhat a sportoló számára kényszerű pihenést. A legtöbb sérülés alapvetően fizikai okokból keletkezik, de sokszor közrejátszik benne a balszerencse és egyéb, például pszichoszociális faktorok. Nem egy sportoló nyilatkozta már a történelemben, hogy a sérülésének be kellett következnie, mert éppen túledzette magát, vagy nem tudott a versenyre koncentrálni ez, meg az miatt...  A rehabilitációjuk egyik legfontosabb lépése az, hogy mi okozta az adott sérülést, illetve hogyfelülírják a negatív élményt. Láttunk már sérülés után nagy visszatérőket. Ha csak az idei olimpiát vesszük alapul, a kanadai Jessica Dubé és a Bryce Davison párosa, akik az olimpián 6. helyet szereztek, annó a 2007-es balesetük után a világbajnokságon 3. helyet értek el. De kezdjük az elején:

 
 A sérülésre különbözőképpen reagálhatnak a sportolók, itt csak a két legtipikusabb reakciót mutatjuk be. Természetesen vannak egyéni különbségek, és különböző reakciók. 
  • vannak olyan sportolók nagyon hasonló állapotokon mennek át, mint azok, akik gyászolnak (tagadás, harag és düh, alkudozás, depresszió és legvégül az elfogadás). Sokan közülük viselkedésbeli tényezőket tulajdonítottak a sérülések okainak (azaz önmagukat hibáztatták), míg voltak olyanok, akik a technikai hátteret tették felelőssé (ők minden(ki) mást hibáztattak).
  • vannak olyanok, akik minél gyorsabban vissza akarnak térni a pályára. Ők azok, akik próbálják figyelmen kívül hagyni a sérülés tényét, mintha az meg sem történt volna.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a sportolók önmagukba való hite nem csökkent, de a fizikai önbecsülésük legtöbb esetben csökkent. Nagyon fontos, hogy a  sportoló csak akkor térjen vissza a sportba, ha nem csak fizikálisan, de pszichésen is helyrejött, és felkészült a folytatásra. Ha nem várja ki ezt, és idő előtt visszatér, annak általában a következő kimenetelei lehetnek:
  • sérülés kiújulása
  • másik testrész sérülése
  • alacsonyabb önbizalom, ami teljesítménycsökkenéssel járhat
  • sérüléstől való félelem (motiváció csökkenéséhez, fóbiához, és akár depresszióhoz is vezethet)
A legfontosabb az a reakció, ahogy a sportoló a saját sérülését hogyan érzékeli és értelmezi. Minél negatívabban látja saját sorsát, annál hosszabb lehet a felépülés folyamata (itt nemcsak a fizikai, hanem a lelki felépülésre is gondoltunk). A helyzet negatív oldalát erősítik azok az attitűdök, amiket a sportoló az évek során magáévá tett, ilyenek a következők:
 
A sportoló mindig 110%-ot nyújt
A sportolónak mindig a maximumon túl kell teljesítenie, ezt hangoztatja a sportolók többsége és környezete (edzők, családtagok, szurkolók, média…). Ez így is van, de az érem másik oldalán ott van a túlzott maximalizmus. Ha valaki mindig maximumot nyújt, elfárad, és a fáradtság hibázáshoz, vagy sérüléshez vezethet. A kontaktsportok többségében megvan az a jelenség, hogy kimondottan díjazzák a sportoló egy-egy „keményebb” megmozdulását. Ez egy természetes jelenség, de egy idő után a sportolóban kialakulhat a „sebezhetetlenség” tévképzete (amit gyakran kivisznek a magánéletükbe is). Amint ez megjelenik, a sportolónk kimondottan keresni fogja a veszélyes helyzeteket, ami egy idő után sérüléshez vezethet, ami igencsak ellenkezni fog a sportoló önmagáról alkotott képével.
 
A sérült sportoló nem sportoló
Legtöbbször elkülönítik a sportolót az „egészséges” társaitól, így nem tudatosan azt sugalmazzák feléjük, hogy ők már nem teljes értékű csapattagok. Rosszabb esetben előfordulhat, hogy a sportolót hibáztatják amiatt, hogy lesérülést, vagy, hogy a sérülése miatt hátrányt szenved a csapat. De még olyan példa is volt, hogy a sportoló háta mögött azt terjesztették, hogy szimulálja a betegséget, és így gátolja a csapatát, meg egyébként is, hol van benne a mentális kitartás. Mindezek hátráltatják a gyógyulást, és a sportoló motivációit is nagyban csökkentik.
 
Folytatása következik (holnap)...
 
Kriszta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr211775945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása