Sportpszichó

Csajok a csúcson - nőiséggel kapcsolatos sztereotípiák a sportban

2010. április 12. - sportforras

Mi van akkor, ha egy női sportolóról beszélünk, mi jut először róla az eszünkbe? Az, hogy nő, vagy az, hogy kőkemény sportoló? Ez a két dolog pasiknál legtöbbször együtt jár (minél nagyobb sportoló, annál nagyobb hím), de csajsziknál valahogy kettéválik, mintha a tradícionális női szerepek nem férnének össze a sportolói szereppel...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amerikai kutatók arra keresték a választ, hogy milyen irányúak  a női sportolókkal szemben támasztott előítéletek. Fogtak kb 600 egyetemista diákot, amiből kb 200 volt sportoló (nemek aránya 50-50%) és kitöltettek velük egy jó nagy adag kérdőívet, ami a következőket tartalmazta (szabad fordítással :D ):

  • Női sportolók tisztelete (A női sportolók több figyelmet kapnak- médiától, az egyetemtől, a szurkolótábortól... - annál, mint amennyit megérdemelnek; A női sportolóknak nem kellene több anyagi juttatást (ösztöndíjat) adni, mint amit a többi női tanuló kap az egyetemen; A női sportolók nagyon népszerűek a campus-on)
  • Férfi sportolók tisztelete (a fentiek átfordítva férfiba)
  • Női sportolók észlelt nőisége nevű skála (Itt két item volt: A női sportolók nem túl nőiesek; A fizikailag erős nőcik nőiesek)

Az eredmények azt mutatják, hogy:

  • a nők nagyobb tiszteletnek örvendenek, mint a pasik (és elmondható, hogy a női sportolók tisztelték leginkább a társaikat, őket követték a férfi sportolók...), igaz a különbség nem mutatható ki statisztikailag, de legalább itt megjelenik az egyenrangúság.
  • A nőiségben inkább egy semleges képet mutattak az eredmények - inkább látják a női sportolókat sportolónak, mint nőnek. Az átlag pontszám 6 körül mozgott, nem volt kilengés sem pozitív (a női sportolók inkább nőiesek) sem negatív (a női sportolók inkább nem nőiesek) irányba.
  • A nők inkább látják nőiesnek a női sportolókat, mint a férfiak
  • A sportolók inkább látják nőiesnek, mint a nem sportoló társaik.

Az igazi különbség a "Fizikailag erős nők nem nőiesek" kérdésben mutatkozott meg. Mélyen meglepő módon itt a férfiak 54%-a értett egyet az állítással, míg a nők csoportja csak 8%-a... Valahol itt látják a sztereotípia gyökerét a kutatók. Mivel a pályán a nők nem viselik magukon azokat a "jeleket", amit a többség "nőiesnek" tart (smink, nőies rucik, ékszerek, magassarkú...), így bekategorizálják őket a "fiús lányok" csoportjába. Ehhez még hozzájárul az a tényező, hogy a sportoló nők izomzata átlag férfi halandók izomzatát messze felülmúlja, ami tovább erősíti a "fiús" kategóriát. Sajnos jelen társadalmunkban az "izmos" és "erős" jelzők többségében a férfiakat illetheti meg. Hiába irigyeljük, mi nők, a női sportoló alakját, mint állat, a sztereotípia még él. Szerencsére azért történik változás a témában a "nő" és "sportoló" közti szakadék egyre kisebb.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr121911959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2010.04.13. 00:42:58

női versenysportot (hacsak nem rokona, földije, honfitársa) ki néz?

Lorp 2010.04.13. 10:42:33

Olyan undibékák ezek a pasik hogy egy 50-es bicepszű nő mellett nem érzik magukat férfinak:).

papageno 2010.04.13. 10:45:07

@smartdrive: Ezzel így sarkosítva nem értek egyet. Azon sportágaknál, ahol a gyorsaság, ügyesség és a kitartás dominál, például úszás, futás, síelés,,vívás, egyformán szívesen nézem a női és a férfi versenyeket. A női boksz, birkózás, súlyemelés vonatkozásában azonos véleményen vagyunk.A foci, vízilabda és a jégkorong női változatát sem díjazom különösebben. A női tornát és műugrást szívesebben nézem mint a férfiakét és a műkorcsolyázásban a férfiaktól idegenkedek.

papamaci1 2010.04.13. 10:46:40

Számtalan női sportoló hírességünk Egér, Görbitz,Kovács Ági, Janics Natasa, Benedek Dalma,Kőbán Rita stb...stb... egyúttal BOMBA NŐ is.

anyu 2010.04.13. 11:21:33

Nálunk a többség ostoba paraszt, már bocsánat. Bármilyne sport témájú cikkre azonnal születik féltucat hozzászólás, mely szerint egyedül a foci a sport és/vagy bármely női sportoló randa, túl izmos, túl magas, túl kockás a hasa, nem normális amit csinál stb mert egyáltalán nem nőies amit csinálnak.

Ok, ez a véleményük. De közben meg köpködnek a pénzéhes lusta libákra akiknek csak a kocsi, pénz stb fontos, csak azt keresik a férfiakban, el kell tartani őket, kispénzüekkel szóba se álnak, kocsit is kell tenni a seggük alá.

El kéne dönteni, hogy melyik a nagyobb rossz :-)

Almaspite 2010.04.13. 12:13:20

Ha jól emlékszem, akkor talán a CKM-ben volt is olyan, hogy bombatestű sportolólányok szépségversenye, lehetett rájuk szavazni a neten...

fruitella 2010.04.13. 12:38:16

Érintve volt már a téma: a sportoló nőknek nyilván sokkal jobb testük van, mint az átlagnak. Elsősorban ezért favorizálják őket a pasik :D
Mindazonáltal komolyan: egy nő alapvetően nem arra született, hogy az erejével bizonyítson. Mára azonban eljutottunk oda, hogy igenis tiszteletreméltó, ha egy nő sikereket ér el a sportban, hiszen kitartást, szorgalmat, erőt feltételez, ráadásul (ne tagadjuk) valóban csinosak.

Sokorai_Atala 2010.04.13. 12:53:41

Ne felejtsük el megemlíteni a női röplabdát. Kíváncsi vagyok, hány embernek jut eszébe róluk, hogy fiúsak:)

Sutheo 2010.04.13. 13:27:24

Attól függ hogy milyen sportágat űz a kérdéses hölgy! A súlyemelő EB-n nemigen voltak nőiesek a versenyzők...volt, aki ha nem tudom hogy női verseny, férfinak néztem volna (Natalja Zabolotnaja). De más sportokban akadnak nagyonis nőies versenyzők (pl: torna; Alicia Sacramone).
A hazai sportoló-szépségekről már többen szóltak előttem,,,és EGYETÉRTEK velük. (pl: Görbitz Anita)

Jimbo75 2010.04.13. 13:53:27

@Sokorai_Atala:

Bizony:-) Én sem a sport kedvéért nézem a röplabdás csajokat, jó magas, combos csajok, ez kell a férfinak:-))

lilakávé · http://www.nokmozgasban.com/ 2010.04.13. 16:50:18

A nő és sport kérdése szerencsére nemcsak arról szól hogy ki mit szól hozzá.. akár más nők akár férfiak, akár a média.
De az igaz hogy pl szoktam a yahoo-n a sportfotógalériát nézegetni és mondjuk 100 fotóből 3-on van női sportoló.

mocsokmacso 2010.04.25. 00:18:37

A szerző nagyon nincsen tisztában a biológiával, egy átlag sportoló nő egy átlag férfinél nem izmosabb, azt pedig nem lehet rámondani, hogy messze felülmúlja.
Szép is lenne a világ, ha a nők sportolnának, de valójában a nagy átlag semmilyen sporttal nem foglalkozik és hasonló eszmefuttatással védekezik, hogy még véletlenül izmos lesz. Pedig ez a veszély fenyegeti őket a legkevésbé. Könyörgöm már láttam, olyan nőket akik 10 év alatt napi 2 órás edzéssel annyi izmot tudtak felszedni magukra, hogy elérjék egy átlagférfi izomzatát, vagy igen egy két testépítő, erőemelő mindenféle hormonokkal sikeresen átlépte ezt a szintet és valójában az arca is átalakult nem is beszélve arról, hogy annyi hormont kapott mint több férfi egész életében. Ők a kivételek, akik nem fognak tetszeni a férfiak többségének, de a többi sportoló az tetszik mindenkinek és nem kell attól félni, hogy erősebbek lesznek, mint egy férfi ettől még messze fognak állni, ha csak elmennek hetente kétszer háromszor mozogni valahova, a férfiak úgyis átlagosan többször annyit sportolnak rendszeresen és persze őket segíti a biológia is, talán nem véletlenül.
süti beállítások módosítása