Sportpszichó

Milyen hajszálon múlhat az aranyérem? 1.

2010. június 09. - sportforras

 

Mi az amit egy sportpszichológus adhat egy csapatnak főleg a szezonvégi mentális felkészítéskor?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Először is pozitív energiát, hitet, motivációt és nem utolsó sorban pontos lélektani elemzést a játékosokról.
Sokan tévesen gondolják, hogy egy profi sportoló csak tegye a dolgát, dolgozzon, hajtson keményen, edzen többet ha kell és akkor meglesz a siker.
Ez így rendben is van de mi van akkor ha a rivális csapatokban mindenki ugyanezt csinálja? Akkor mi a különbség?
Azért az nem lehet, hogy az a csapat mindig a legjobb, ahol a legjobb játékosok vannak, mert nézzük csak meg a BL legjobb 8 csapatát….(csak adjuk össze a játékosok értékét)
Mondja már meg valaki vagy számolja már ki, hogy is jött ki az Inter bajnoknak????
Egyébként Mourinho titka sem más mint, hogy a játéktudás mellett a játékosok lelki beállítottsága az ami alapján felépíti a csapatait.
Amíg segédedző volt Robson és van Gaal mellett akkor többek között, azért volt sikeres mert az Ő játékoselemzéseinek a fele lélektani adatokból állt. Ki, hol milyen hozzáállással játszott és milyen helyzetre hogyan reagált. Mit csinált a pályán nyertes vagy vesztes helyzetben, és hogyan játszott a tétmeccseken. Csapatjátékosokat keres most a Realba is, akik a jó játéktudás mellett emberileg is ki tudnak emelkedni a mezőnyből.
A csapatépítés egy pszichológus számára ugyanerről szól, azzal a különbséggel, hogy nálunk még nem kérik ki a véleményünket egy csapat összeállításánál.
Kinek mi a dolga, mik azok a lélektani előnyei egy egy játékosnak, ami a csapat motiválására fordíthatóak. Ki hogyan erősítheti a csapatot , melyik helyzetben és mivel.
Egy profi edző, ezekre a lélektani adatokra kiváncsi, és fel is használja őket a téthelyzetekben, főleg ha alkalmaznak mellé egy sportpszichológust aki felméri neki a játékosait.
A lélektani felmérésen kívül két fontos pont van ami kell a jó csapatépítéshez. (van több is de ezeket emelném most ki)
Alapszabály, hogy ami egy csoporton elhangzik az nem adható ki sem a játékosok sem a pszichológus részéről.
Pont ez a bizalmas légkör az egyik kulcsa annak, hogy egy csapat egy óra alatt is képes olyan dolgokat megbeszélni egymással amit egyébként az öltözőben vagy a pálya szélén nem tud.
A csapatépítés lényege pont ugyanaz mint egy jó családé.
Fontosak a közös keretek amiket be kell tartani, és fontos a problémák odafigyelő megbeszélése.
Egy család is akkor működik jól ha a családtagok néha keményen összevitáznak de kimondják azokat a dolgokat amik zavarják őket.
Ez a lényeg egy csapatépítésben is, bizalommal, odafigyeléssel, tisztelettel de elmondani , kibeszélni azt ami nem jó.
Ha valaki kibeszéli a problémáit azzal le is teszi őket és ez rengeteg energiát mozgósít, amit a következő meccsen használni lehet.
A gondolat energia. Ha túl sok zavaró gondolat és érzés van egy játékosban akkor az energiát vesz el tőle és rontja a teljesítményét.
A másik alapvető dolog, hogy ne csak az legyen megbeszélve mi a probléma, hanem legyenek kiemelve a pozitív és jó élmények, vélemények is.
A pozitív megerősítés az a fogalom amit ma Magyarországon és ezen belül a sportban is keveset használnak a résztvevők. Nem vagyunk egy egymást dicsérgető, mosolygós nemzet. Könnyebb panaszkodni és szidni valakit mint megtalálni a jó dolgokat és a megoldást.
Nagy kulcs a motiválásban a pozitív megerősítés. Kapni egy dicsérő szót vagy mondatot, szárnyakat adhat egy sportoló teljesítményének.
Biztos vagyok benne, hogy akik elolvassák ezt a cikket azt gondolják, hogy semmi új nincsen benne, ezt ők is tudták. Ez így is van, csak nem mindig használjuk. Nézzék csak meg az előző napjukat, hogy hányszor szidtak valakit az elmúlt 24 órában ( eladót, vevőt, politikust, másik autóvezetőt, kollégát ) és hányszor dicsértek meg valakit….Szerintem, sok olyan napunk lehet amikor elég gyászos ez az arány, de kb. 10:1 a negatív kommunikáció javára ….Ha már van egy dicséret a pozitív oldalon, az már jó! (hogy próbáljak pozitív lenni én is)
 
Szóval az a kicsi lélektani plussz amit egy sportpszichológus munkája adhat, lehet a problémák őszinte megbeszélése, a pozitív kommunikáció és a csapat összehangolása, ahol mindenkinek letisztul mind a technikai, mind a lélektani szerepe, amivel segítheti a csapatot a végső siker felé.

 

Imre Tóvári Zsuzsa

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr72068145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása