Sportpszichó

Nagy csapat, nagy bukta

2010. július 07. - sportforras

 

Az idei VB egyik kulcskérdésévé vált, hogy bizonyos nagy csapatok miért nem hozták az elvárt eredményt. Íme néhány „típushiba”, amit a hasonló kaliberű csapatok el szoktak követni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Csapatépítés:
Illetve annak hiánya. Alapvető elképzelés, hogy egy jó csapatot annak nagyon jó játékosai határozzák meg. Azaz, ha az én csapatomba világklasszisok vannak, akkor elvárható, hogy jól is teljesít a csapat. Sajnos ez a csoportdinamikai jelenségek megcáfolják. Látszólag van egy célja van a csapatnak (megnyerni a VB-t), de mégsem tudnak közösen eljutni ahhoz. Hogy miért? Mert a kiváló játékosok, ha nincs csapatépítés, akkor egyéni teljesítményben gondolkodnak, nem kommunikálnak egymással, és nem lesz meg a csapat motiváló ereje. Ha a játékosok csak felszínesen ismerik meg egymást, akkor nem alakul ki a közös cél (ami általában nem azonos a VB győztes címmel), amiért érdemes hajtaniuk. Másik nagyon fontos dolog, ha a csapat nincs egyben, nem alakulnak ki a szerepek a csoporton belül. Már ha egy-egy funkció kimarad egy csoportból, hatalmas károkat tud tenni. Fontos, hogy a játékosok pontosan ismerjék egymás képességeit, személyiségét.
 
2. A sztárok:
Minden csapatban vannak olyan játékosok, akik teljesítményük, vagy más tulajdonságuk miatt kiemelkednek a csapatból. A kérdés az, hogy ők hogyan élik meg ezt a szerepüket. Jobb esetben az edzővel együttműködve támogatják a csapatot, lelkesítik és irányítják a többieket a nehezebb pillanatokban. Ellenben ha azonosulnak a sztársággal, és megkülönböztetett figyelmet akarnak élvezni a csapaton belül, akkor könnyen gondok adódhatnak: rivalizáció az edzővel, klikkesedés a csapaton belül (mert hát ugye sosem csak egy sztár van egy csapatban). Legnehezebben a sztárokat a kevésbé kiemelkedő játékosok tudják kezelni –kapnak egy instrukciót az edzőtől, hogy mit és hogyan kellene csinálniuk, de kapnak olyan infókat, hogy szerintük mit és hogyan kéne változtatniuk. Legtöbbször ez a két infó merőben különböző. Kinek higgyen középszerűbb játékosunk? Az edzőnek, aki a csapat ura, vagy a sztárnak, akitől viszont a pályán, téthelyzetben kapja a labdát? A játékosunk inkább hozza a régi formáját (és a klasszikus hibákat), minthogy bárkit is megsértsen, hogy választania kelljen edző és sztár között.
 
 
3. Elvárások szerepe
Nagy múltú csapatokkal szemben elvárjuk a jó eredményeket. Erre kétfajta reakció lehet a játékosok felől, ha nem kezelik hatékonyan:
  1. A játékosok megrettennek a rájuk rakott terhektől, különösen akkor, ha úgy érzik, képességeikkel az nem azonos. Ha a csapat tagjai kezdenek kiöregedni; ha egy játékosra tesz fel mindent az edző; ha nem volt elég idejük a felkészülésre/felkészülés utáni pihenésre, akkor a csapatban ki fog alakulni egy attól való félelem, hogy nem fogják hozni az eredményt.
  2. Ha a csapatban megvan a potenciál, és tudás, akkor könnyen beleeshetnek abba a csapdába, hogy elkönyvelik a sikert. Ez azért nagy baki, mert egy csapatnak csak az önmaga teljesítményére van ráhatása. Magyarán sosem tudhatja pontosan, hogy az ellenfél pontosan milyen képességekkel bír, hogyan érkeztek a pályára, milyen háttértörténetük van., ezekre nincs ráhatásuk és kontrolljuk. Fontos, hogy egy játékos elhiggye magáról, hogy ő a legjobb, de ugyanolyan fontos, hogy mindig a legrosszabbra készüljön fel, hogy tisztelje ellenfelét minden körülmények között.
 
Ezek mellett még lehetne beszélni a motivációról (a pénz, mint külső motiváció destruktív ereje), a fizikai túlterheltség káros hatásairól, a rossz formaidőzítésről is, akárcsak a koncentrációt zavaró tényezőkről is. De lehetne írni arról is, hogy hogyan tud túllépni ezeken a problémákon egy csapat és hogyan válik világbajnokká.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr592136359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronal-d'oh! 2010.07.08. 08:29:01

istenem... Hollandia, Spanyolország, Németország nem nagy csapat? Ráadásul Hollandia csapta ki a brazilokat, a németek meg elintézték Angliát és Argentínát is, még csak nem is meglepetéscsapatok miatt nem jutottak tovább...
süti beállítások módosítása