Sportpszichó

A hullám és a flow - a szörfözés élménye

2010. július 27. - sportforras

Találtam egy cikket, ami a flow hátrányairól beszél. Ez viszonylag ritka, hiszen Csikszentmihályi óta köztudott tény, hogy flow-ban a teljesítmény maximalizálódik. Minden sportoló álma, hogy ebben az állapotban leledzve élje át a versenyét. Ebben az állapotban a legnagyobb erőkifejtést sem fogja kínszenvedésként megélni, hanem módosult tudatállapotban egy kellemes élménnyel lesz gazdagabb (még akkor is, ha a verseny nem végződött sportolónk számára arannyal).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kutatóink (Partington,  Partington és Olivier) fogtak 15 élvonalbeli szörföst Hawaiiról, Ausztráliából és Dél-Afrikából és mélyinterjúkat készítettek velük. A kérdések középpontjában ott volt, hogy mi motiválja őket ebben a kockázatos sportágban, hogy vannk a flow állapottal és az ettől való függőséggel, hogyan élik meg a flowt, miként észlelik eközben a veszélyes helyzeteket és hogyan élik meg az átmenetet a kis hullámoktól az óriásokig. Volt néhány kérdés, ami kitért az önbizalmukra, a félelmükre, a képességeikre, a koncentrációjukra meg hasonló sportban szükséges izékre.
Néhány ízelítő a válaszokból:
 
Flow:
„Teljesen egyedül vagy, Csak te, a szél a hullámok és a só íze a szádban, meg a hullámok. A fejed teljesen kiűrül, a problémák megszűnnek körülötted. Az idő egy plllanatra lelassul és úgy érzed, hogy mindent te irányítasz. A legjobb formádat hozod...”
Flowtól való függés
„Ott van a levegőben, hogy bármikor belehalhatok, eltörhetem a csontjaimat, de az az érzés, hogy elmerülök a flowban semmilyen máshoz nem hasonlítható. Ez a világon a legjobb drog, ha egyszer átélted, függő leszel..”
A legtöbb sportoló arra a kérdésre, hogy miért űzi ezt a rizikós sportot, azt a választ adta, hogy újra meg akarja élni ezt az eufóriát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Beteljesülés
„Azt gondolom, hogy ez a legizgalmasabb és a legszebb érzés, amit átélhetsz. Amikor figyeled azt a nagy hullámot, és tudod, hogy meg fogod lovagolni. Ez az az eredmény amiért egész életedben dolgoztál...”
 
 
 
De van olyan helyzet is, amikor a beteljesülés nem okoz felszabadulást:
„Nem hiszem, hogy a hullámlovaglás beteljesüléssel járna együtt.  Úgy érzem teljesen üressé válok, miután egy 100 láb magas hullámmal találkoztam. Mivel semmi sem tud ugyanúgy feltölteni, más dolgok után néztem ami után még veszélyesebbeket kerestem, míg el nem jutottam a drogokig...”
 
A szerzők azt a következtetést vonták le, hogy a megkérdezett szörfösöket inkább a szörfölés élménye kontrollálja, mint a sportolók magát az élményt. Legtöbb sportoló arról is beszámolt, hogy gondjuk van azzal, hogy beilleszkedjenek a társadalomba; csak a sportágjuk szűk rétegében érzik magukat otthon. Természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy a minta elég szűk, bár igen meghatározó (tekintve, hogy csak a legjobbakat interjúvolták meg...). Még Csíkszentmihályi is jelezte, hogy a Flow élménye függővé teheti a népet, ha nem vigyáznak vele J.
Hát, elég gyakran  van így ezekkel a módosult tudatállapotokkal

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr902180716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása