Sportpszichó

A sport meg a dohányzás

2011. február 18. - sportforras

Görög pszichológusok arra keresték a választ, hogy azok, akik aktívan sportolnak, hogy milyen viszonyban állnak a dohányzással.

Két kutatást is indítottak a témában, azzal a céllal, hogy bebizonyítsák, hogy azok az emberek, akiknek vannak céljaik, és ehhez hozzájárulnak hatékony önszabályozó stratégiák, valamint az önhatékonyság magas foka, képessé teszi őket arra, hogy rendszeres testedzést végezzenek, és távol tartsák magukat a dohányzástól. Rövidebben, aki rendszeresen sportol, valószínűleg nem dohányzik.

 
Első körben vettek 381 nőt, felvettek velük kérdőíveket, teszteket és interjút, amiben megvizsgálták az én-hatékonyságukat, megnézték, hogyan állnak a céljaikkal, hogy állnak hozzá a változásokhoz, és felmérték milyen gyakran és milyen intenzivitással sportolnak. Eredményeik szerint azok a nők, akiknek vannak céljaik a személyes fejlődésükre vonatkozóan, gyakrabban sportolnak, magas szintű én-hatékonysággal rendelkeznek, valamint jobban viselik a változásokat.
Második körben egy longitudinális vizsgálatban vettek 1500 diákot, és megvizsgálták a céljaikat, hogyan állnak a sportoláshoz, a dohányzáshoz és az iskolakerüléshez (két évre rá az első körre, újra megismételték a felmérést).  Azoknak a kölköknek, akiknek voltak céljaik, nagyobb eséllyel sportoltak, és kisebb eséllyel bagóztak és keresték a szabad programokat suli helyett.  Fontosak, hogy ezek a célok ne én- védőek legyenek (biztonsági játékosok, más néven kudarckerülő célok…), mert ha ez megjelenik, nagyobb eséllyel hagyja abba a sportot a kölök.
Tehát éljenek a sport – szakkörök, és a rendszeres mozgás!  És ne feledjük, ha aktívan sportolunk, akkor erősíthetjük és realizálhatjuk a céljainkat is (ja meg csökken a valószínűsége annak, hogy pöfékeléssel oldjuk fel a stresszt).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr592670109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása