Sportpszichó

Nézd, hogy rohan az idő - időgazdálkodás sportolóknál

2011. április 08. - sportforras

A sportolók nem igazán törik ránk az ajtót, hogy segítségre vágynak az időbeosztásukban. Megértjük. Első pillantásra ez egy unalmas, száraz téma. Végül is, hányféleképpen tudod javítani az időbeosztásod? Egyszerűen csinálnod kell egy listát, és aztán el kell kezdened kipipálni a lista pontjait, mint ahogy az anyukád tanította, nem?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nos, nem egészen. Először is, beosztani az idődet nem olyan könnyű – ha az lenne, soha senki nem késne, csúszna ki egy határidőből, vagy érezné úgy hogy rohan. Másodszor, az idődet kezelni, egyáltalán nem olyan egyszerű, mint készíteni egy elvégzendők listát és kipipálni a részeket amikkel végeztél. Honnan tudod miket kell felírnod a listára? Honnan tudod, melyikeknek kell elsőbbséget élveznie?
Ez a téma elsőre talán unalmasnak tűnik, de az időd kezelése az egyik legfontosabb képesség, amit javíthatsz sportolóként. Sok sikeres sportoló, edző, és üzleti vezető vesz igénybe saját életmód tanácsadót, hogy segítsen neki a feladatra koncentrálni, fontossági sorrendet állítani a végtelennek tűnő elvégzendők listájában, és felelősséget vállalni a feladatok elvégzéséért.
A termelékenységről két felfogás van: a régi verziót idő-kezelésnek nevezik, amivel a napod óráit és a heted napjait kezeled, elvégzendők és címszavas listákkal; és az új verziót, melyet emberek, mint a hatékony guru Stephen Covey népszerűsítettek, úgy hívják feladat-kezelés, ennél a középpontban az áll,  hogy a jó dolgokat csináld meg, és nem az, hogy hány órádat foglalja le hogy megcsináld őket.
 
 
Idő-kezelés: a régi út
Az idő-kezelés alapelve azon az elképzelésen nyugszik, hogy maximálisan ki kell használnod, hogy hogyan töltöd az idődet. 168 órád van egy héten, tehát a kulcs, hogy bizonyos mennyiségű időt biztosan nagy fontosságú tevékenységekkel tölts. Szóval meg kell határoznod a hetekből órákat, amiket ezeknek az elsődleges dolgoknak szentelsz. Ha egy diák-sportoló vagy, azt jelenti esetleg, hogy be kell osztanod azt a huszonvalahány órát ami az edzéshez szükséges, azt a bizonyos számú órát amit tanórákon és a tanulással töltesz, és azt a bizonyos számú órát amit hétvégi pihenéssel, továbbá az alvással és evéssel töltött órákat.
Az idő-kezelés lényege, hogy fegyelmezetten követed az utat amit elterveztél, hogy hogyan töltöd az idődet. Egy tipikus idő-kezelő táblázat 15-30-60 perces időblokkokból épül fel. A napok tipikus 8-órás napokra vannak felbontva.
A probléma az idő-kezelés szemlélettel az, hogy az idődet tetszőlegesen adagolod. Például, azt mondod, van két órád biológiát tanulni. Azonban amikor leülsz a biológiával foglalkozni, lehet hogy csak tizenöt oldallal végzel a két óra alatt, miközben valójában húsz oldallal kellett volna, plusz megválaszolnod öt kérdést. A ténylegesen fontos eleme a célnak nem a két órás blokk volt, hanem hogy végezz a 20 oldallal és megválaszold az öt kérdést.
 
 
Feladat-kezelés: egy könnyebb út az időbeosztásra
A feladat-kezelés azon az elképzelésen alapul, hogy az idő-kezelés eredménytelen és önkényes az időbeosztásban. Például, ha arra szánsz két órát, hogy a dobásodat gyakorold, vagy egy órát a kidolgozásra, nem kerül számításba, hogy az adott tevékenység mennyire lesz bonyolult vagy unalmas számodra, és az sem, hogy milyen lassan vagy gyorsan gyakorlod be, vagy dolgozod ki.
A feladat-kezelés a teljesítmény maximalizálására irányul, anélkül hogy a ráfordításra koncentrálna. A feladat-kezelésnél arra fókuszálsz, hogy fontos célokat teljesíts inkább, mint hogy minden egyes feladatra kioszd a rászánt időt. Szóval ahelyett hogy két órát feleslegesen a dobás gyakorlásával töltenél, egyszerűen addig foglalkozol a dobálással, amíg 10 dobásból 7et kintre tudsz dobni, a kupától 15 láb távolságból. Ha csak fél órát vesz igénybe, remek! De ha 3 órát igényel, míg pontosan meg tudod csinálni, az is oké. A cél, hogy teljesítsd a feladatot. Hogy hogyan, és mennyi idő alatt csinálod meg, lényegtelen.
Úgy gondoljuk a feladat-kezelés egy sokkal hatékonyabb felfogás, mint az idő-kezelés. Ha inkább a végeredményre koncentrálsz, mint a ráfordításra, nem fogsz elvesztegetett időt találni, mivel az idő többé nem tényező. A feladat-kezelés a dolgok jól-csinálásán tartja a figyelmed. Ha szeretnél sokkal hatékonyabb sportoló lenni, azt javasoljuk, magas teljesítménnyel végezd a lényeges dolgokat – mint a stratégia és taktika tökéletes elsajátítása, kiváló fizikai formában lenni, és legjobb képességeid szerint végrehajtani a sport-specifikus feladatokat.
Amikor a feladatokat végzed, közel sem olyan jelentős, mint amikor a céljaidat teljesíted. Lényegtelen, hogy reggel hatkor, délután háromkor, vagy este tizenegykor dolgozol. A legfontosabb dolog hogy elvégezd az elsődleges fontosságú feladatokat. Hasonlóképp, egy sokkal erőteljesebb szervához a teniszben, egy jobb csúszó dobásához a baseballban, vagy sokkal magabiztosabbnak érezni magad egy ékkel a kezedben, 50 yardról; a legfontosabb feladat, a készség és siker elérése. Nem számít hogy mikor vagy meddig edzel – ami számít, hogy meg tudd őket csinálni. Miután teljesítettél minden feladatot, tovább léphetsz a többi alapos megtanulására (vagy javítására).

 

Köszönet Hornyák Nórának a fordításért!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr82796104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása