Sportpszichó

Szerencse vagy játék? - Póker, mint sport

2011. november 20. - sportforras

Minden sporttal kapcsolatban vannak sztereotípiák és előítéletek. A pókerrel kapcsolatban például az, hogy ez nem sport, hanem szerencsejáték. De mitől válik egy játék sporttá?
Kellenek hozzá szabályok és egy kis teljesítmény alapú versengés. A sportoló állítson ki maga elé egy célt, és folyamatosan eddze, képezze magát. Teljesítsen úgy, hogy zárja ki a zavaró tényezőket, például azt is, ha ezt a versenyt elveszti, annak olyan következményei lesznek, amik kihathatnak a sportágán kívüli életére. Ezeket a kritériumokat mind teljesíti a póker, mint sportág, legyen szó az online, vagy élő játékról. Megkérdeztünk egy játékost, hogyan érez, és mit gondol a sportágával kapcsolatban:
 
Mesélj egy picit a pályafutásodról: mikor és miért kezdted el a sportágadat?
 5 éve kezdtem pókerezni. Nem fizettem be saját pénzt, hanem egy oktató oldaltól kapott 50 dollárból és az ott megtalálható anyagok segítségével építettem fel a bankrollomat.
 
Sokan szerencsejátéknak tartják a pókert, miért nincs igazuk?
Bár a szerencse rövidtávon nagyobb szerepet játszik, mint a sakkban, de ez is teszi olyan nyereségessé a játékot, mert így egy alacsonyan képzett játékos is nyerhet, utána meg már belekerül egy egó alapú játékba, ami miatt nagyon nehezen tudja majd belátni, hogy csak a szerencsének köszönhetően nyert. Aki ezzel foglalkozik, az valójában tudja, hogy itt különböző nyerési esélyekbe (százalékokba) fektetünk pénzt, ami hosszú távon, ha jól csinálja az ember, akkor nyereséges lesz, ezért ez sokkal jobban hasonlít a tőzsdére.
 
 Milyen képességekkel, tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy embernek, hogy jó pókeres váljon belőle?
 Türelem, higgadtság, logikus, analitikus gondolkodásmód, a korábban említett hajlandóság a kockáztatásra, multi tasking, nem ritka, hogy egy jó játékos 12-24 asztalon játszik egyszerre online.
 
Van-e különbség jó és eredményes pókerjátékos között?
 Hatalmas különbségek vannak játékosok között, ez nagyon sok mindenben megmutatkozik, gondolok itt mentális, tudásbeli különbségekre, mivel folyamatosan változik a játék és egyre több anyag elérhető, nagyon fontos, hogy folyamatosan fejlődjön az ember, hogy eredményes tudjon maradni.
 
Miért szereted ezt a sportágat, mi motivál, hogy ezt a sportot űzd?
Aki jól csinálja és meg tud belőle élni, annak olyan szabadságot biztosít, amit nem sok mással lehet elérni, meg amiért legjobban gyűlölni is lehet, a variancia (ingadozás) miatt. Kihívást jelent egyébként a többi játékos legyőzése, és a folyamatos fejlődés, amit korábban említettem.
 
 A póker által mit tanulhat magáról az ember; te mit tanultál magadról?
Azt hogy hogyan viselkedik az ember extrém érzelmi kilengésekben, a nyerő szériák alkalmával legyőzhetetlennek érezheti magát a játékos, míg a bukó szériák alkalmával teljesen el tudja veszíteni az önbizalmát. Mondjuk, én megpróbálom kizárni az érzelmeket és nem törődni ezekkel a szériákkal.
 
 Mit tanácsolsz azoknak, akik most kezdenének el a sportágadban tevékenykedni?
 Sok tanulás, készülés, kitartás, nem lesz egy könnyű menet.
 
Hogyan kell mentálisan felkészülni egy játékra, te mit tanácsolsz?
 Elég sok anyag van ezzel kapcsolatban is, ennek ellenére, mostanában kezdett ez a dolog felkapottabb lenni, holott ugyanolyan fontos része, ha nem fontosabb, mint a technikai felkészülés, ugyanis ha valaki mentálisan nincs a toppon, hiszen egy rossz döntéssel akár az egész órás nyereségét lenullázhatja.

Köszönjük az interjút!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr963397352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása