Sportpszichó

Szubjektív - Rió, sportpszichológia és az "öntömjénezés"

2016. augusztus 11. - sportforras

Bevallom férfiasan, hogy minden cikket elolvasok, ami a sportpszichológiáról szól, egyrészt kíváncsi vagyok milyen a terület megítélése másrészt keresem az új módszereket.

A mai nap rátaláltam egy cikkre, ami nagyon fájt azért, mert nagyon igaza volt, és azért, mert nagyon nem volt igaza, de mindjárt megmagyarázom. A cikk lényegében arról szól, hogy maga a sportpszichológia itthon el van maradva, valamint a szakemberek szeretnek a sportolók szakmai sikereiben fürödni.

Mondom, miért van igazuk: Tény, hogy nálunk még nem volt egyesületnél sportpszichológus 1937-ben (nem úgy, mint a Chichago Cubs csapatánál, milyen menő már?) és az is igaz, hogy már 1952-ben is volt a Szovjetúnió olimpiai team-jében sportpszichológus, míg nálunk sajnos még sok helyen a terület létjogosultságát kell kivívnunk. Félre ne értsék, nem okoz problémát, csak egyszerűen még fontos, hogy megismertessük a módszereket és azt, hogyan lehet hatékonyan együttműködni.

A sportpszichológia, mint terület, eléggé integrált - ami annyit jelent, hogy a módszereit szeretettel  ötvözi a többi tudománnyal, területtel. Eléggé izgalmas kutatások jelennek meg a neurológia területével karöltve, hálózatkutatásoktól számos tényezőt vesz kölcsön, ahogy a menedzsment eszköztárából is. Coach-ok használnak sportpszichológiai módszereket, ahogy pszichológusok is szeretettel nyúlnak a szervezetfejlesztés eredményeihez (ennek az egyik legizgalmasabb eredménye Carol Dweck Szemléletváltás című könyve). Egyre több szakirodalom jelenik meg a témában és egyre több a hazai kutatás is.

Mivel a terület még sokak számára idegen ("mi haszna van annak, hogy problémákról beszélünk, hogy jön ez ki eredményben?!"), így nagyon sokat köszönhetünk azoknak a szakembereknek, és sok sportolónak, sport szakembernek is, akik nyilatkoznak (ahogy könyveinkben is többen felszólalnak, felvállalván véleményüket, tapasztalataikat). Sokak számára visszatetszést kelthet, de fontos tudni, hogy a nyilatkozatok legtöbbször a sportoló engedélyével történik, azaz szakmai etikát nézve csak így történhet. (amikor ezeket az etikai szabályokat átlépi, bennünk is visszatetszést kelt). Mi sem vagyunk azok a nyilatkozós fajták, ha elvállalunk egy-egy médiaszereplést, akkor igyekszünk azt általánosságokba kifejezve tenni és tudományos háttért tenni mellé.

Amiatt fáj az a cikk, mert általánosít, igaz, hogy kiemeli, hogy nem minden sportpszichológusra igazak az állítások és lát reményt a fiatalabb korosztályokban, de ugyanolyan fals azt állítani, hogy a terület elavult, mint ahogy azt kijelenteni, hogy a szervezetfejlesztés területeit nem lehet hatékonyan használni a sport területén. A riói olimpiai csapat eü stábjában Harasztiné Sárosi Ilona képviseli a területet és ő sem arról híres, hogy számos sportoló sikerét kihasználva reklámozná magát.

Nagyon nem tesz jót egy területnek, ha arra olyan kritika érkezik, ami nem tartalmaz konkrétumokat (legyen az szó a szervezetfejlesztésről, vagy a sportpszichológiáról), ellenben az abban dolgozó szakemberek számára káros lehet, hiszen a bizalmat csökkentheti. Ahogy vannak rossz tapasztalatok sportpszichológussal, úgy léteznek szervezetfejlesztőkkel kapcsolatos negatív élmények. Nem vagyunk tökéletesek, mindkét terület képviselői folyamatosan képzik magukat és járnak szakmai szupervízióra, hogy jobbá váljanak, de mindkét oldal elengedhetetlen munkaeszköze a klienssel kialakított kölcsönös bizalom, melynek fontosságát a szakemberek kölcsönösen megértik.

Véleményünk szerint az elsődleges, és reméljük ebben mindenki egyetért, a sportoló támogatása, amelynek egyik fontos záloga lehet az egymástól eltérő szakmai területek toleranciája és lehetőség szerint tisztelete, együttműködése.

Kovács Krisztina

sportpszichológus, tréner

Gyömbér Noémi

sportpszichológus, egyetemi tanársegéd

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr8910261772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wargabor 2017.09.12. 13:16:22

Vicces, hogy az öntömjénező 3B szidja az öntömjénező pszichológusokat :) A belinkelt cikk alapján nem fognak új ügyfeleket szerezni..
Egyébként náluk dolgozik pszichológus vagy a sportpszichológia degradálásával kívánják az ő kis módszereiket népszerűsíteni?
süti beállítások módosítása