Sportpszichó

A hetes mindent visz - bírói döntések és a nemi különbségek

2010. április 21. - sportforras

 

Van-e különbség a bírói döntéshozásban, ha a nemeket vesszük figyelembe? A lányok hibáit kevésbé veszik észre, esetleg a fiúk durvasága felett hunynak szemet a bírák, mivel az betudható a nemüknek? Francia és angol kutatók arra keresték a választ, hogy tényleg engedékenyebbek-e a férfiaknál, amikor a fegyelmiket osztogatják.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A kutatók megnéztek 15 férfi és 15 női kézi meccset, ezeken minden bíró hímnemű volt, akik csak az egyik nem meccseire voltak kvalifikálva (nálunk is van ilyen?). A kutatók figyelték
  • a játékosok szabályszegéseit
  • a bírói döntéseket
  • a helyzeteket ( 3 típusát különítette el)
Sikeres: a játékos belövi vagy sikeresen passzolja a labdát, annak ellenére, hogy az ellenfél szabálytalankodott vele
Sikertelen: amikor a játékos nem tudja belőni, vagy passzolni a labdát, amikor szabálytalankodnak vele
Azonnali közbeavatkozás: még azelőtt közbelép a bíró, hogy a játékos, aki ellen elkövették a szabálytalanságot, passzolni tudná a labdát
 
Eredmények:
  • Több olyan helyzetben volt szabálytalanság volt a pasiknál, amit a szerzők sikeresnek minősítenek, de nem volt több a sikertelenből és az azonnali közbeavatkozásokból. Azaz pasiknál, ha szabálytalanság van, többször dobják el eredményesebben a labdát.
  • Férfiak többször követnek el összetett szabálytalanságot, mint a nők. Ugyanez igaz, nemtől függetlenül, a védekező játékosokra, amit a bírók gyakrabban észlelnek.
  • Noha a férfiak a szabálytalanságok ellenére többször hajtották végre sikeresen az akciót, mint a nők; nem volt különbség az azonnali közbeavatkozások, é a sikertelen végkimenetel tekintetében.  Azaz a bíró ugyanúgy reagált, nemtől függetlenül, azokra a helyzetekre, ahol nem tudta ellőni a játékos a labdát és olyan helyzetekben, amikor a bírói döntés a labda ellövését megelőzte. Magyarán a bírók a férfiaknál többször nem zavarták meg a játék menetét a bírói közbeavatkozással, amikor a támadó játékos eredményesen vitte végi az akciót, mint a nőknél.
  • A csajoknál sokkal jellemzőbb, hogy olyan szabálytalanságokba keverednek, amire a bíró azonnal reagál.
  • A bírók sokkal gyakrabban ítélnek meg 9 méterest a csajoknál, mint a férfiaknál, ha a játékos a szabálytalanságnál nem tudja ellőni a labdát. Nincs különbség viszont a hetesek tekintetében. A fiúknál ezekben a szitukban gyakrabban engedik meg, hogy folytatódjon a mérkőzés, anélkül, hogy büntetnének.
Összegezve:
A hipotézis beigazolódni látszik, de csak bizonyos helyzetben. A fiúknál többször megy el a bíró a szabálytalanságok mellett, főként olyan helyzetekben, amikor a játékos sikerre viszi az akciót.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr61931691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakávé · http://www.nokmozgasban.com/ 2010.04.21. 21:55:56

Olvastam hasonló kutatásról, ahol azt kisiskolásoknál nézték, a tanítónéni a fiúkkal szigorúbb vagy a lányokkal. Ennyire mélyen vannak ezek a kódok? :/

johevi 2010.04.23. 13:13:21

Többszáz NB-s mérkőzéssel a hátam mögött ( NBI, NBI/B, NBII ) a véleményem röviden:
BA-ROM-SÁG
Én ezeket a kifejezéseket még nem hallottam kézilabdában: 9 méteres, összetett szabálytalanság...
15 mérkőzés nem minta. Ellenben:
Férfi meccs nagyon gyors, a reakció töredéke egy nőinek a jv-nél, többet tovább enged vagy előnyszabályt alkalmaz ( itt "sikeres helyzet" ). Női meccsen azért több a szabálytalanság ( ami itt ugy jön le, hogy kevésbé elnéző a jv ), mert máshogy élik meg a szabálytalanságot. Hangot adnak, sírvafakadnak. Szívtelen, aki ezeket nem fujja le...

IV. Bela 2010.04.27. 01:37:49

"Francia és ANGOL kutatók". Innentől azt hiszem, hogy nem is lehet ezt annyira komolyan venni..

Itthon a bírók szoktatása úgy megy az adott osztályhoz, hogy először csak női meccseket fújhatnak. Tehát olyan van, hogy mondjuk NB1/B-ben egy páros fújhat férfi-meccset, akkor fújhat nőit is, viszont ha fújhat nőit, akkor férfit nem biztos (NB1/B-ben csak nőit az országos C-keretesek, mindkettőt a B-keretesek fújhatnak egyébként).

Az eredményekhez:

- szabálytalanság esetén a férfiak többször tudják sikeresen megjátszani a labdát: ebben nincs semmi meglepő azoknak, akik nézték eddig is a meccseket. Női meccset mindig úgy kell leülni nézni, hogy "nekik nincs agyuk ehhez a játékhoz", és ezt nem rosszindulatból mondom vagy férfisovinizmusból, hanem mert tényleg így van. Messze nem találni annyi intelligens játékost a nőknél, mint a férfiaknál. Ha valaki ezt megkérdőjelezi, akkor nézzen meg jó sok meccset innen is-onnan is, és számolja, hogy hányszor teszi fel a kérdést a tévé előtt/lelátón, hogy "ezt most miért???"

- Ezt az összetett szabálytalanságot én sem értem, pedig egy "pár" éve már nekem is vakszos a kezem. Faultolja a védő a támadó lövő kezét, közben meg kiszedi a gyomrát? :) Vagy kétszer indul az ellenfél hatosán belül? :)

- Utolsó bekezdésben kis ellentmondást vélek felfedezni a korábbiakkal szemben: ha ugyanúgy ítéltek "azonnali közbeavatkozást" és "sikertelent", akkor hogy fújhattak több szabaddobást a lányoknak?

- Szintén utolsó: nincs különbség a heteseknél, de a fiúknál nem büntetnek? Ez mi? Mi számít nálad büntetésnek? A hetes megadása vagy a progresszív?
Ha az első, akkor azt akarod mondani, hogy mondjuk a nőknél befújnak egy hetest belül védekezés miatt, annak ellenére, hogy gól volt, srácoknál meg nem?
Ha a második, akkor meg nem húznak mondjuk kétpercet hetes-ítéletnél arra férfiaknál, amire nőknél igen?

Nekem ez nagyon nem tiszta.
süti beállítások módosítása