Kiss Gergely mentorálta, Cseh László, Nagy Ádám és Erdei Zsolt támogatta

2016. június 05. - sportforras

chr_7957.JPGA rendkívül sikeres Fejben dől el – sportpszichológia mindenkinek szerzői a fiatal és utánpótlás korosztálynak, illetve az őket nevelő szülőknek és edzőknek állították össze újabb könyveiket.

A Gyereklélek sportcipőben – Fiatalkori és utánpótlás sportpszichológia mindenkinek című könyv célja egyrészt az, hogy segítséget nyújtson mind a szülőknek, mind a fiatalok felkészítőinek, edzőinek abban, hogy miként tudnak hatékonyan támaszt adni a sportolóknak és mentálisan felkészíteni őket, másrészt maguk a szülők és edzők is kapnak lehetőséget arra, hogy jobban megismerjék önmagukat és ezáltal képesek legyenek hatékonyabban működni, akár a versenyek kiélezett pillanataiban is.gyereklelek-sportcipoben-konyv.jpg

A kötettel együtt jelenik meg az Európában is egyedülálló Gyereklélek sportcipőben – mentális napló sportoló fiataloknak. Ez a kis füzet számtalan olyan helyzetet dolgoz fel, amivel a fiatal sportolók szembesülhetnek,mind az edzéseken, mind a versenyeken. Egyfajta mentális hátizsákként szolgál, amiben benne vannak a számukra legszükségesebb eszközök egy-egy nehezebb helyzet kezelésére. Nemcsak azok számára lehet hasznos, akik komolyan gondolkodnak a sport terén, hanem azoknak is, akik csak hódolni szeretnének kedvenc sportáguknak, de ebben megakadályozza őket egy-egy mentális elakadás.

gyereklelek-sportcipoben.jpgMindkét kötet létrejöttét számos elit és utánpótláskorú sportoló, edző, szövetségi kapitány és szülő segítette tapasztalataival, véleményeivel, melyek közül több meg is jelenik a szülőknek és edzőknek szóló kézikönyvben és néhányan tegnap személyesen is összefoglalták, hogy mit jelent számukra ez a két könyv.

Még a szerzők előtt beszélt dr. Kiss Gergely  - háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó - a könyv mentora és Gergely István – kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Budapest Honvéd vízilabda szakosztályának vezetője, MVLSZ elnökségi tagja – a sportpszichológia fontosságáról és arról, hogy mennyire fontos, hogy a sportolók minél fiatalabb korban megismerjék a rendkívül hatékony módszereket, amikkel az eredményeik folyamatosan javíthatók és amik segítik egy stabil, hosszú távú teljesítmény elérését.

kiss_gergely_es_gergely_istvan.JPG

Lénárt Ágota nevét a sportban picit is járatos szakembereknek nem kell bemutatni, hiszen ő az Olimpiai keret vezető sportpszichológusa, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológiai Tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docense. Méltán dicsérte egykori tanítványai újabb munkáját és egy cinkos mosoly kíséretében jelezte már most szándékát a könyvsorozat újabb folytatására, hiszen a sportpszichológia irodalmának területén bőven kínálkozik még pótlásra szoruló terület.

chr_7821.JPGA szerzők mellett megszólalt egy tündéri, loknis kishölgy, Horváth Lilla, aki nem mellesleg a Budapesti honvéd tőrvívója, korosztályos válogatott és országos bajnok egyéniben és csapatban, aki a edzője és csapata mellett a szerzők segítségével készül a versenyekre. Az ő szavai igazán hitelesek voltak és mosolyt csaltak a jelenlévők arcára az őszinte gondolatok, amit Lilla édesapja, nem kevésbé őszinte apai gondolataival folytatott. Végül Simon Nándor a Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia Junior korosztályának vezetőedzője is összefoglalta edzői tapasztalatait a témáról, így igazán átfogó képet kaphattunk közvetlenül azoktól a szereplőktől, akik a könyv tartalmában a leginkább érintettek: a sportoló, a szülő és az edző.

chr_7938.JPGA két könyvben még sok hazai büszkeségünk, olimpikonunk, válogatott sportolónk, és a média közkedvelt szereplőinek gondolatait is olvashatjuk.

 

 

 

 

„Hagyjuk békén a gyerekeket! A legfontosabb dolog fiatalkorban az, hogy mindenki szeretettel menjen le edzésre. Élvezzék a sportot, próbálják megkeresni azt a sportágat, ahova szívesen járnak, és szeretik azt, amit csinálnak, mert kényszerből nem lehet sportolni.”

Cseh László - olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszó

 

„A sikeres, átlagon felüli sportoló fejben különbözik versenytársaitól, hiszen ott születik meg minden gondolat, ami a későbbiekben cselekedetté alakul. Egyszerűen hangzik, a valóságban ez ennél sokkal bonyolultabb. Fontos a cél, ami a sportoló szeme előtt lebeg nap mint nap. Ezért a célért lesz képes szenvedni, keményen edzeni és rengeteg pluszmunkát végezni.”

Nagy Ádám - FTC, többszörös magyar válogatott futballista

 

„A sport közösségeket képes építeni, egy csapathoz tartozásnak és a közösen elvégzett munkának hatalmas ereje van. Minden akkor változik meg, amikor elkezdődnek az első megmérettetések, és az ember szembesül azzal, hogy nem az ő gyereke lett az első, vagy a legjobb. Én is nagyon nehezen éltem meg ezeket a helyzeteket, noha nálunk nem volt eredményközpontúság.”

Jakupcsek Gabriella - újságíró, műsorvezető, tanár, szülő

 

„Kamaszokkal dolgozom, sokszor nehéz velük. Az edzőnek egy kicsit pszichológusnak is kell lennie. Egyiket a keményebb szóval lehet belátásra bírni, míg a másiknak simogatás kell, hogy kihozza magából azt, amit tud. A másik fontos dolog, hogy motiválni kell őket a saját lelkesedéseddel, szenvedélyeddel, ez átragad a srácokra. Ha beleélem magamat az edzésbe, az olyan, mintha én lennék az ő helyükben, és ez be is szokott jönni. Nekem a munkám a szenvedélyem, és a példamutatás ragadós tud lenni.”

Erdei Zsoltkétszeres világbajnok profi bokszoló, olimpiai bronzérmes, világ-, és Európa bajnok amatőr ökölvívó, a Madárfészek boksz akadémia alapítója

 

A hazai sportélet jelenlegi viharai között igazán fontos, hogy olyan könyveket forgathassunk, amik segítik a jövő bajnokait és kizárólag hozzáadnak a hazai sportsikerekhez, köszönet érte a szerzőknek, Gyömbér Noéminek és Kovács Krisztinának, akik sportpszichológusként a Testnevelési Egyetem oktatói és Ruzits Éva klinikai gyermek szakpszichológusnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr618780660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.