Sportpszichó

"Szállj el kismadár" - azaz az önbizalomhoz kapcsolódó kérdések

2011. május 20. - sportforras

 

-          Csak magadban kell, hogy megbízz
-          Ha hiszel benne, elérheted
-          Pozitív gondolkodás a jó élet kulcsa
-          Ha mindig pozitív vagy és mindig az élet napos oldalán állsz, akkor könnyebben bízol magadban
-          Fontos hogy legyen önbizalmad, de ne legyen túl sok, különben az emberek nem fognak szeretni
 
Van, amelyik ismerősnek hangzik? Ezek a mondatok az önbizalomhoz kapcsolódó téveszmék, amik többet ártanak, mint használnak, amikor valaki önbizalmát épít.
 
Mi is az a bizalom? Amikor sportolóról beszélünk, akkor úgy definiáljuk, mint egy magadba vetett hitet, amitől a képességeidet kamatoztatni tudod az adott sportban. Amikor bízol magadban, akkor elhiszed, hogy meg tudod csinálni a feladatodat. Ez nem egy megújuló forrás, ezt folyamatosan építened kell.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az önbizalom köre azzal kezdődik, hogy hiszel benne, hogy meg tudsz csinálni valamit. Vegyük példaképpen, hogy a dolog, amiben hiszel, hogy kezdő leszel irányító poszton. Keményen kell dolgoznod, kockáztatnod kell és ki kell használnod a helyzeteidet. Lehet, hogy egy jó edzés lesz az áttörésed. Ha az edző is úgy látja, hogy szinkronban vagy az elkapókkal és szépek a passzaid. Bíztatnod kell magad minden nap, hogy " meg tudom csinálni! " , vagy "holnap még keményebben fogok próbálkozni…"
 
 
 
 
 
POZITÍV GONDOLKODÁS
 
Először is hinned kell benne, hogy bármi is legyen a célod, bírnod kell az akadályokat, a fájdalmat, hogy a végén esetleg megkapd kellő jutalmadat. Pozitív gondolkodás alatt az optimizmust értjük, a jövőre fókuszáló gondolkodást, és a problémamegoldó hozzáállást, mint a következők:
            - Meg tudom csinálni.
            - Elhatározom, hogy megcsinálom.
            - Erre akarom áldozni az időmet, hogy a legjobb legyek.
Ezek a mondatok semmit nem érnek ha csak kimondod őket. Hinni kell bennük. Nehezebb időszakokban nem mindig jönnek ezek, de akkor is lehet önbizalmat építeni pozitív gondolkodással.
 
A pozitív gondolkodás 3 képessége:
-          Jelen idejű mondatok: Első lépés, hogy a jelenre fókuszálj.
-          azt mondod, "meg tudom csinálni", nem azt, hogy "meg fogom tudni csinálni"
-          Pozitív fókusz: Azt nézd, mit szeretnél, ne azt. hogy mit nem
-          Elkötelezett viselkedés: "nem érdekel a szituáció, én a végletekig küzdeni fogok.
 
KOCKÁZATVÁLLALÁS
 
A következő rész, ha megvan a pozitív gondolkodás, hogy többet kockáztass. ez azt jelenti, hogy többet lőj, jobban a peremen vezess, agresszívabban védekezz. Ezek mind kockázattal járnak, amiket be kell vállalnod a siker érdekében. Fontos, hogy csak akkor kockáztass, amikor van is rá esély, ne mindig. Például akkor lőj kapura, amikor helyzetben vagy, ne mindig, amikor passzt kapsz!
A kockáztatáshoz bátorság kell,. Sok sportoló inkább a biztos utat választja, de nekik korlátozva is van ezáltal a sikerük mérete. A nagy sportolók mernek kockáztatni, még ha nem is mindig kifizetődő. Összességében véve viszont annak aki kockáztat, sokkal nagyobb az önbizalma és sikeresebb.
 
A SIKER MEGTAPASZTALÁSA
 
Ez a legkönnyebb része a körnek, de ezt a legnehezebb is elérni, mert ez feltételezi, hogy túl vagy az első kettőn.
 
Nem szabad hogy beérd kevesebbel, mint kellene, nem szabad hogy az apróbb sikerek teljesen elégedetté tegyenek. Ha bizonyos képességeiddel meg vagy elégedve, az még nem jelenti, hogy nem tudsz többet. egy teniszező például lehet elégedett a szervájával, de ez még nem siker. Sokkal többet is tudhatna, ha nem állna le ezen a szinten.
 
A siker csodákat tesz az önbizalmaddal. Amikor önbizalommal játszol, sokkal könnyebben csinálod meg azokat a dolgokat amiket egyébként csak komoly koncentrálás eredményével lennél képes. Vegyünk például egy olyan játékost, aki egy hosszabb bajnokságot győztes tornával kezd. Ettől megváltozik a gondolkodása, elhiszi magáról, hogy sikerülhet többet is nyernie, majd nincs kizárva, hogy többet is nyer egymás után. Amikor ilyen önbizalommal játszik az ember, olyankor összejönnek neki a dolgok, sokkal többet, jobb helyzetben mer kockáztatni.
 
 
KÜLÖNBSÉG ÖNBIZALOM ÉS BEKÉPZELTSÉGKÖZÖTT
 
Nagyon sok embernek problémája van azzal, hogy nem tudja megkülönböztetni az önbizalmat a beképzeltségtől, ezért sokan nem mernek bízni magukban, mert félnek, hogy beképzeltnek fognak tűnni. Itt van a kettő közötti különbség:
 
     Önbizalom                                                    Beképzeltség
 
Jól érzed magad a bőrödben                     Nem érzed jól magad, de azt mutatod
Nyitott vagy a visszajelzésekre                 Félsz a visszajelzésektől
Hiszel a képességeidben                          Elkerülöd az igazi versenyeket
Szereted a megmérettetéseket                 Úgy érzed hencegned kell vele, milyen jó vagy
Erős vagy                                             Bizonytalan vagy
Nem kell hencegned
Elfogadod a visszautasítást                      Idegesít a visszautasítás
 
A beképzeltség nem egy eltúlzott önbizalom. Ez inkább az önbizalom hiánya. Az olyan sportolók, akik nem bíznak magukban, a beképzeltséget használják maszkképpen, csak akkor vannak bajban, amikor egy tényleges önbizalommal rendelkező ellen versenyeznek.

 

Köszönjük a fordítást Vörös Dávidnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr852919393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása