Sportpszichó

Zsu: De tényleg, miért is kell a sportpszichológus???????

2009. október 31. - sportforras


 







Néztem tegnap az M1-en délután a sport7 műsort ahol az 1956-os olimpiáról volt szó és arról milyen lelki hatása volt az Ausztráliában versenyző olimpikonjainkra az itthoni helyzet. Hát elég kemény meló lett volna akkor sportpszichológusnak lenni a csapat mellett…..
 
 
Ezután elgondolkoztam miért is nem kellett akkor sportpszichológus és mennyi eredmény született akkor és azután is a 60-70-es években anélkül, hogy bárki beszélt volna a mentális állapotról, a fejben ott levésről, a formaidőzítésről stb..
És tényleg nem kellett vagy legalábbis nem beszélnek róla sem az edzők sem a sportolók……mint ahogy ma is csak nagyon kevés sportoló vallja be, hogy sportpszichológussal dolgozik!!!! Mintha ez még mindig ciki lenne….
 
Mindegy a lényeg, hogy:
 
Mi az ami miatt úgy gondoljuk, hogy ma pedig már kellünk??????
 
Hát nézzük csak meg azokat az eredményeket……
 
Ki mit úszott 1950ben és mit úszik most
 
Ki mit futott 1950ben és mit fut most 100-on????
És Usain Bolt szerint Ő ezt még fokozza…..
 
Na jó az igaz, hogy most olyan versenyszámokat  írtam fel amikről soha senki nem fogja bebizonyítani, hogy volt és van e benne koksz vagy nem…..
De koksz ide vagy oda az eredmények mögötti fizikai teljesítőképesség így is úgy is az emberi teljesítőképesség határát súrolja….vagy már túllépte a doppingszerek segítségével.
 
Nézzük az 1500-at mert ott az 50-60 as években csodafutóink voltak Rózsavölgyi István 7 világcsúcsot futott és idézve a nemzeti sportot:
A legnagyobb időt 1956. augusztus 8-án, éppen a tatai edzőtáborban érte el: 3:40.6 perccel Iharos Sándor világrekordját javította meg. Három hónappal később, a melbourne-i olimpián viszont már az előfutamban búcsúra kényszerült.
Három hetet hagytak ki az olimpia előtt az edzésből és alig jutottak ki az olimpiára,…….szóval itt a pszichés leterheltségen kívül erősen ott volt a kondíció romlása.
 
DE nézzük az időt és hasonlítsuk össze korábbi és mostani idővel:
Rózsavölgyi István  3:40,6                       1956. augusztus 8
Paavo Nurmi          3:52,6                       1924 június 19.
Hisam el Gerrúzs    3:26,0                       jelenlegi világcsúcs
 
Szóval, azért gondolom, hogy van dolgunk a sportban mert az emberi teljesítőképesség határaihoz értünk és ha valaki nyerni akar ahhoz mentálisan is fejlődni kell!!!!
Nézzünk meg egy focimeccset az aranycsapattal és nézzünk meg egy bajnokok ligája meccset. Azért azt nem kell magyaráznom, hogy a gyorsaság, állóképesség és technikai pontosság mekkorát fejlődött!!!!
De ki bírja ezt fejben? Kik lesznek a legjobb focisták????
Ki az aki bírja 6-8 éves korától a kemény edzéseket ??
Foci, tenisz, úszás stb...
Ha nem kezdik el a gyerekek 5-6 évesen akkor esélyük nincs ott lenni a legjobbak között.
És bizton állíthatom, ha nem kezdenek el mentális gyakorlatokat, koncentrációfejlesztést, a mozdulataik pontosítását fejben akkor sem lesznek ott a legjobbak között ….vagy ott lesznek egy egy pillanatra aztán visszaesnek és a nem lesznek képesek kiegyensúlyozott teljesítményt mutatni (lásd. Szávay)
 
Szóval még van szabad kapacitásunk kedves sportolók, edzők de már nem sok :o))))
 
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr991765979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása