Sportpszichó

Sportolók és babonák

2014. december 29. - sportforras

Egy cikkben Pittsburgh-i sportolók vallottak a versenyekhez fűződő babonáikról, ezen felbuzdulva rákerestem a neten, híres sportolók mit vallanak be ezekből.

A babonák szorosan összekapcsolódnak a verseny előtti rutinokkal, ezeknek nem más a funkciójuk, hogy biztonságot adjanak,hogy jelezzék a sportolók felé, minden rendben, készen állnak. A túlzott babonaság már okozhat problémát (ha maga a rutin is a szorongás tárgyává válik), ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni, de bizonyos szintig még a sportpszichológusok is támogatni szokták ezeket a szokásokat.

FONTOS! Ezek a rutinok a sportoló számára tartalommal bírnak, csak magának a rutinnak az átvétele, anélkül, hogy az adott versenyzőnek jelentene valamit, semmit sem ér. Teniszezőként Nadal rutinjait átvéve nem biztos, hogy ugyanazt a hatást lehet elérni, kivéve ha egy bizonyos érzést társítunk hozzá.

Lássuk ezek közük néhányat:

Michael Jordan a meznadrágja alatt mindig azt a sortot viselte, amelyet 1982-es győztes meccsén hordott az észak-karolinai egyetemi csapatban. Jordan azért kezdett el a szokásosnál hosszabb nadrágokat hordani a meccseken, hogy ne látszódjék ki a régi egyetemi sortja – s ezzel új divatot teremtett a sportág öltözködésében.

 

Michael Schumacher csak balról volt hajlandó beszállni az autójába, s mindig magánál tart egy amulettet, amit a feleségétől kapott. A hétszeres világbajnok a számmisztikában is hisz, mindig ragaszkodott a páratlan rajtszámokhoz.

Serena Williams hiszi, hogy bizonyos rutinszerűen ismételt mozgássorok segítik győzelemhez. Ilyen, hogy az első szerva előtt mindig ötször, a második előtt pedig kétszer pattogtatja meg a labdát. Beviszi a zuhanyozóból a gumipapucsát a pályára, bizonyos irányból köti meg a cipőfűzőjét, s ugyanazt a zoknit hordja egy-egy versenysorozat alatt.

Patrick Roy: Az egykori jéghoki kapus, ma már edző elég sok babonával bírt aktív pályafutása során. Nem nyilatkozott a mérkőzések előtt, ami igencsak megnehezítette az edzői pályafutása elejét, amikor fel kellett adnia ezt a szokását. Sosem korizott át a vonalakon, azokat átlépte, beszélgetett a kapufával, megköszönte neki, ha az kivédte a korongot és még volt néhány "apróság". Jégkorong furcsaságai közé tartozik még Wayne Gretzky, aki az tőjét babahintőporral ápolta, míg Bruce Gardiner azt szerette, ha egy kicsit piszkos az ütője, így a mérkőzés előtt belemártotta egy picit a WC-be. És ha már a mosdóknál járunk, Glen "Mr. Goalie" Hall egyszerűen kiadott magából mindent a mérkőzések előtt...

Sőt, ha babonaságról beszélünk, akkor meg kell említenünk az "átkokat" is -Madden csapatában, aki címlapra kerül, azzal "biztos" hogy történni fog valami nagyon rossz, nézzetek utána a wikipédián.

madden-curse-covers.png

Lyoto Machida az UFC brazil félnehézsúlyú világbajnoka napi rutinjába tartozik, hogy minden reggel megissza a vizeletét. Az apjától vette át ezt a meglepő szokást, hiszi, hogy a vizeletének gyógyító hatása van, megtisztítja a testét. De nem ő az egyetlen, aki hisz a vizelet csodatévő hatásában. Barry Fry menedzser, hogy megtörtje az átkot, ami Birmingham City futballcsapatát érte, lepisilte a pálya négy sarkát

NASCAR-ban számos babona van: nincsenek zöld autók, valamint a pilóták sem tarthatnak maguknál 50 dollárost, mert azok szerencsétlenséget hoznak, de a mogyorók héja is tiltott dolog (maga a mogyoró, vagy olyan termékek, amikben mogyoró van, engedélyezett). Ennek oka egy 1937-ben  történt baleset, ahol egy pilóta meghalt. A baleset helyszínén, a pilóta mellett mogyoróhéjat találtak...

John Henderson, aki az NFL-ben a Jacksonville Jaguars védőjátékosa volt, verseny előtti rutinja nem más, minthogy megkéri az egyik csapattársát, pofozza már fel. Te elvállalnád a csapatért? Íme a bizonyíték:

 

Egy afrikai focicsapat 2008-ban odáig ment el, hogy az edzőjük kérésére megmártóztak a Zambezi folyóban, hogy megtisztítsák testüket és lelküket, mivel sorozatban vesztették el a meccseiket. A gond csak azzal volt, hogy a folyó adott szakaszán hemzsegtek a krokodilok. Sajnos egy csapattagukat azóta sem találják és még a következő mérkőzésüket is elvesztették.

Gyakori még a testszőrhöz kapcsolódó babonaság (Sámson óta tudjuk, hogy a szőrben rejlik az erő) - a rájátszások idején megnövesztett szakállak, vagy bajszok rá az ékes példák. Nemcsak a játékosok, hanem a szurkolók is aktívan gyakorolják eme szokást.

Magyar sportolóknak is vannak furcsa szokásaik, íme néhány ezek közül:

Dzsudzsák Balázs focista a saját baljában hisz: először mindig erre a lábára húzza fel a cipőjét, és a pályára is mindig bal lábbal lép.

Görbitz Anita ragaszkodik a 13-as számú mezhez. Neki ez hoz szerencsét, mert ezen a napon született.

Kótai Mihály bokszolónak először mindig a bal kezére kell felhúzni a kesztyűt, kifelé fordítva és közel egy évtizede ugyanaz a törölközője.

Darnyi Tamás kedvenc szokásánál: a négyszeres olimpiai bajnok úszó minden versenye előtt szándékosan a rajtot jelző duda előtt startolt. A mezőny persze „mit lehet tudni” alapon utána ugrott, a futamot pedig mindig visszafújták a bírók. Ma már nem csinálhatná ezt, tudniillik a Nemzetközi Úszó Szövetség lehet, hogy éppen miatta módosított a szabályon: aki a rajtnál kiugrik, az máris kizárja magát a versenyből. Ergo: ilyen babonával ma Darnyiból sem lenne négyszeres olimpiai bajnok.

Ha sportolsz, és van valami nem megszokott rutinod, esetenként babonád, kérlek oszd meg velünk kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr427012149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karnamantra 2014.12.30. 12:01:13

Nekem fontos, hogy mindig tisztára legyen mosva a kezem, és a felszerelés is az legyen. Egy időben a mezem zsebében volt egy cukorkapapír, amit egy győztes meccsünk előtt kaptunk mindnyájan. Sajnos az új meznek nincs zsebe - de ebben a régiben még most is ott a papír :) Egy időben meccs előtt 20 perccel megittam egy presszó kávét, ahhoz már nem ragaszkodom. Sosem ülök le, miközben veszem a cipőmet.
süti beállítások módosítása