Sportpszichó

Kriszta: Figyeld a zenét! 2.

2009. november 08. - sportforras
















Aztán itt a fókusz kérdése. Verseny előtt nem hátrányos, ha rákészülünk a feladatra, tehát ilyenkor ki kell zárni a zavaró tényezőket, és szigorúan a célra orientálódni, mentális képek segítségével (ha nem értetted ezt a mondatot, keress bizalommal :D ). Tehát, ha sportolóként van olyan zenéd, aminek segítségével el tudod érni, hogy csak a versenyre koncentrálj és kizárj minden zavaró tényezőt, akkor az tök jó, hallgasd! Ha nincs, akkor se keseredj el. Válassz egy szívednek kedves zenét (aminek ritmusa megegyezik az adott sportág ritmusához) és ahányszor hallgatod, képzeld el a versenyt pozitív kimenetellel, vagy emlékezz vissza eddigi legszebb pillanataidra. Természetesen használhatod edzések során is, de nagyon fontos, hogy a zenéhez ne kapcsolódjon semmilyen negatív élmény (pl.: akkor dobott a nőm, amikor ez a szám ment, akkor borultam kurta nagyot, amikor ezt hallgattam…)!
A hangulatod javítására sem utolsó szempont. Most képzeld el azt a versenyt, amikor bal lábbal kelsz fel, nem találod az eszközeidet, és jönnek a hétköznapi minikatasztrófák. Hát, ezek mind kihathatnak a versenyre. Ezt megelőzendő érdemes olyan számokat is beiktatni, amik vidámabbá, pozitívabbá tesznek  
Mondjuk az sem túl szerencsés, ha pörögsz, mint a ringlispil. Ebben az állapotban könnyen elveszítheted a fókuszt, és olyan dolgok veszik el a figyelmedet, amik nem kellenének…  
Végül itt a csapat kérdése. Segít megteremteni a csapategységet, ha olyan számot választotok, amit tényleg mindenki kedvel. Érdemes kettőt is választani: egyet, amit az öltözőbe hallgattok meg (erről nem kell tudniuk a többieknek…, így az a szám legyen tényleg olyan, mint maga a csapat) és egyet, amit a pályán hallgattok meg. Sőt, a szünetekre érdemes egy rövid válogatás CD-t is összeállítani , amit ha befut a csapat, szépen értékesíteni is lehet :D.
Tehát, ha zenét választanál a következő szempontokat vedd figyelembe:
·         Mindenképpen olyan legyen, amihez nem kapcsolódik negatív élményed
·         Legyen többféle számod, attól függően, hogy mit szeretné kiváltani vele (nyugalomra vágysz, vagy felpörgetnéd magad…)
·         Törekedj arra, hogy az adott zene kapcsolódjon a sportágadhoz (ebben kért a sportpszichód segítségét) 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr391765983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása