Sportpszichó

Zsu: Mentális Tréning

2010. január 20. - sportforras


A mentális tréning alapvetően azt jelenti, hogy a sportoló fejben gyakorolja a mozdulatait, a sportágához tartozó helyzeteket, útvonalakat, gyakorlatokat.


A mentális tréning sokféle módszer segítségével végezhető, mint a relaxáció, autogén tréning, NLP, hipnózis, attól függően, hogy a gyakorlatot vezető személy milyen módszerrel képződött ki.

Mentális gyakorlatnak nevezik azt is amikor a sportoló saját maga csukott szemmel gyakorolja a mozdulatait anélkül, hogy valamilyen módszerrel a megfelelő tudatállapotba jutna. Mégis azt ajánljuk, hogy a mentális gyakorláshoz kapcsoljatok egy módszert is mert ezek segítségével a mozgás vagy helyzet begyakorlása még mélyebbre vésődik és még könnyebben előhívható adott helyzetben.

Fontos, hogy az adott mozdulat, gyakorlat, mind az öt érzékelésmódban bevésődjön. Ezek a látás, hallás, ízlelés, szaglás, testi kinesztetikus érzékelés.

Nem elég ha valaki “csak” vizuálisan elképzel egy mozdulatot vagy helyzetet és azt gyakorolja fejben. Minden egyes mozdulat, gyakorlat öt érzéki modalitásban van elraktározva az agyunkban ezért akkor igazán mély és fizikai szinten is hatékony a mentális gyakorlás ha teljesen átéljük gyakorlás közben.

Például egy magasugró gyakorlatot akkor tudunk hatékonyan fejben is csiszolni ha elképzeljük és fejben megnézzük kívülről az ugrást (vizuális), ezután belehelyezkedünk a gyakorlatba és fejben elvégezzük az ugrást miközben azt figyeljük testünk egyes részeiben milyen testérzékletet érzünk (kinesztetikus), ezután megfigyeljük milyen hangokat hallunk általában az ugrás közben (akusztikus), majd újra elvégezzük mentálisan az ugrást és megfigyeljük érzünk e közben illatokat (olfaktórikus) vagy ízeket.

Több kísérlet is bizonyítja, hogy mentális gyakorlás közben a mozgáshoz kapcsolodó idegpályák is aktívációt mutatnak majdnem olyan erősséggel mint amikor a sportoló tényleges mozgást végez. Ez azt jelenti, hogy bár a sportoló csak fejben gyakorol mégis javul a mozgása mert az ehhez kapcsolódó idegpályák edzésben vannak.

Persze a csúcsteljesítményhez elengedhetetlen a rendszeres fizikai mozgás is de az élsportban látott hajszálnyi teljesítmény különbségek között a mentális tréning is dönthet.

A szimpla fejben gyakorlás hatékonysága pedig ahogy korábban említettem, fokozható valamilyen mentális módszer hozzáadásával.

Az autogén tréning 10 alkalommal sajátítható el.

Relaxáció, NLP 5-10 alkalom alatt begyakorolható.

A hipnózis pedig mindig egy külső hipnoterapeuta által vezetett módszer.

A mentális tréning akkor a leghatékonyabb ha azt egy módszerspecifikusan képzett sportpszichológus vezeti.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr151766005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása