Sportpszichó

Sportolók és a "mások"

2010. december 04. - sportforras

Egy igazi pasi verseng és megvet mindent, amihez a nőiesség kapcsolódik. Ha ez a férfi sportoló, akkor ez a helyzet fokozódik, a sportolónak macsónak kell lennie. Az igazi férfi sportoló képéhez hozzátartozik a vezérhím eszménye. Ha ennek a képnek a versenyző ellentmond (pl.: felvállalja homoszexualitását), akkor a legtöbb szurkoló számára megszűnhet, mint sportoló.

A sportvilágban elfogadottabb egy leszbikus sportolónő, mint egy homoszexuális versenyző. Ezt természetesen nem azt jelenti, hogy könnyű lenne számukra a helyzet, csak annyit, hogy a sportvilágban a nők egyébként is hátrányban vannak - a nőkről alkotott kép szerint ők sosem lehetnek ugyanolyan erősek/agresszívek/eredményesek, mint egy férfi.

A homofób sztereotípia legnagyobb áldozatai maguk a nők. A sztereotípiák szerint vannak kimondottan "női" sportágak (RSG, műkorcsolya), de azokat csak a nők nézik... Egy kidolgozottabb izomzatú, "férfias"-nak jelzett sportágban versenyző nőt könnyen címkézhetnek leszbikusnak. Ezek a sztereotípiák könnyen okozhatnak sérülést bennük: vagy azonosulnak a macsoid hozzáállással, és elnyomják a nőiességüket, agresszívabb és férfiakra jellemző viselkedésformákkal, vagy elrejtik a nőiességüket.

A szexista nézőpontot már korán kialakítják a gyermekekben. Morrow és Gill kutatásában középiskolai testnevelő tanárokat figyelt meg. Szinte az összes helyzetben találkoztak homofób beszólásokkal és hozzáállással, és csak a legritkább esetekben sikerült ezeket leállítani. A tanárok és a diákok 60%-nál volt észlelhető a homofób viselkedés; a leszbikus és meleg fiatalok 50%-nak volt tapasztalata homofób kirekesztéssel. Noha a tanárok 75%-a jelezte, hogy nem szeretnének ilyen típusú megkülönböztetést tapasztalni az óráikon, ennek ellenére az 50%-uk nem szállna szembe a homofób viselkedéssel. Külföldön már több nyilvános felhívás is érkezett az edzők felé, hogy előzzék meg a negatív hozzáállást, hiszen mindenkinek joga van felvállalnia önmagát.

Homoszexuális sportoló számára két út van: vagy felvállalja másságát vagy rejtőzködik. Az első út rengeteg veszéllyel jár, különösen az élsportoló számára. Elvesztheti az élsportoló identitását, és nyerhet bármilyen aranyérmet, vagy nyújthat bármilyen kimagasló eredményt, ő elsődlegesen "meleg" lesz és csak másodlagosan sportoló. Természetesen nemcsak a szurkolók esetleges ellenséges viselkedésével kell számolnia, hanem a csapattársak, edzők, egyesület, támogatók reakcióival is. Egy esetleges coming out könnyen vezethet a sportolói karrier feladásához. Nincsenek könnyű helyzetben azok sem, akik kiállnának a sportoló mellett, hiszen könnyen rájuk is ragadhat a címke... Az se megoldás, ha a sportoló rejtőzködik, hiszen ezen esetekben túlkompenzálhat - a szuperhím viselkedés normáit még erősebben fogja bemutatni; könnyen lehet a pályán agresszívabb, hangosabb és macsóbb, mint társai - ezzel önmagába egy erős ellentmondást fog kelteni. Ez mind alacsony önértékeléshez vezet, amihez az önbizalom elvesztése is járulhat.

A legtöbb meleg sportolónál a magas stresszfaktor és frusztrációs szint miatt nagy az esély a depresszió kialakulására. Jobban izolálódhatnak a környezetüktől, és úgy érezhetik, hogy nem értik meg őket, ezek a jelenségek öngyilkossági gondolatokhoz is vezethetnek.

Íme néhány jó tanács, hogy megelőzzük az új nemzedék homofóbbá alakulását

  1. Az edzőknek le kellene állítaniuk és meg kellene tiltaniuk mindenfajta negatív megkülönböztetést, jöjjön ez a sportolóktól, vagy bárki mástól a stábon belül.
  2. Az egyesületeknek ellenérzésüket kellene kifejezniük a szurkolóik homofób viselkedésével kapcsolatban
  3. Az edzők mintát mutatva szóban is ki kellene fejezniük a másság elfogadását
  4. Támogatni kellene azokat a sportolókat, akik szembeszállnak a homonegatív viselkedések ellen...

Jelenleg az egyik legfőbb rendezvény, ahol a szexuális másságukat fel tudják vállalni a sportolók, az az 1982 óta, 4 évente megrendezett Gay Games. Idén, első megrendezése óta az európai kontinensen először kerülhetett megrendezésre ez az esemény. Itt meg kell említenünk, hogy a magyar férfi kézicsapat 5. helyezést ért el és a táncosok is nagyon szép eredményekkel büszkélkedhetnek. De ilyen esemény az évenként megrendezésre kerülő Eurogames (amit Budapest 2012-ben fog megrendezni); vagy az Outgames.

Több olyan oldal is található az interneten, ahol az LMBT sportolók támogatják egymást, akár külön egyesület megalakulásával, akár azzal, hogy összegyűjtik azokat a sportolókat, akik már felvállalták a másságukat. Sőt, van egy olyan oldal, ami szégyenfalat állít a homofób sztereotípiákat valló sportolóknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr442492968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása