Sportpszichó

Gyere, játsszuk le! - Szurkolók porondon

2017. július 17. - sportforras

Láttátok a napokban felkerült kis videót, amikor az egyik bekiabáló szurkolót úgy leckéztette meg a teniszező, hogy behívta játszani? Csak így, egymást közt, nem idegesítő, hogy a lelátón mindenki valahogy bölcsebb, mint lenn a pályán?

Na, de most nem a szurkolókat akarjuk pellengére állítani, vagy nem úgy, mint ahogy elsőre gondolnátok. Ugyanis a sportpszichológia nemcsak a versenyzők mentális felkészítéséről szól, hanem a sportolás mentális előnyeiről is, így arról is, hogyan lehetne megszerettetni a testmozgást kevésbé aktív embertársainkkal.

És hát ugye, ott vannak a szurkolók. Mondjuk úgy, ha becsukjuk a szemünket nem egy fitt, izmos, rendszeresen sportoló ember képe jelenik meg előttünk, hanem valaki olyan, aki hasonló adottságokkal rendelkezik, mint a fent említett videóból az úriember. Hát nem az egészséges életmód idoljai, noha kapcsolatban vannak a sporttal. Számukra indították el Skóciában az FFIT mozgalmat - Futball Fans in Training! Adott egy program, amihez 33 futballklub csatlakozott - cél az, hogy edzésbe hozzák a testesebb szurkolóikat. 12 héten keresztül vehetnek részt rájuk szabott edzéseken, valamint ezalatt kapnak életmód és étkezési tanácsadást is. Mi a haszna? Az egészségesebb életmód és a testsúly csökkenése, ami a program befejezése után 12 hónappal is kimutatható volt.

Igen, a program elterjedt! Már négy ország számos klubja csatlakozott az EuroFit mozgalomhoz, mert hát teljesen más, ha a háziorvos írja fel a rendszeres mozgást, vagy a saját klubod.

Jaaaa, nem szereted a focit? Van alternatíva is! Jéghoki és rögbi klubok is elindították a saját mozgalmukat, kivéve a részüket az egészségesebb, sportosabb társadalom megteremtésében. A klubok is jobban járnak, ha a lelkes szurkolóik egészségesebbek, tovább élnek és több szálon kötődnek hozzájuk.

De most komolyan, milyen jó lenne egy UTE - Fradi örök rangadó, amit a szurkolóik játszanak le! Ha valaki olvassa a cikket, juttassa el az illetékesekhez, hátha megvalósulhat itthon is ez a nagyon jó kis program!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr6612670279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása