Sportpszichó

Hiszek egy csapatban...

2011. április 23. - sportforras

Lehet, hogy sokak számára megbotránkoztató, de néhány pszichológus sok hasonlóságot talált egy verseny nézőinek viselkedése és a templomba járók viselkedése között. Nézzük csak meg, hogy egy hívő és egy szurkoló, milyen szavakat használ, amivel jellemzi hite, avagy rajongása tárgyát: 

Hit
Hűség
Áldozat
Odaadás
Önfeláldozás/Áldozat
Szertartások
Elkötelezettség
Ima
Lélek
Ünneplés…
 
A kutatók elsődleges feltevése abból indul ki, hogy a miséken is élményt szerez az ember, akárcsak a meccseken, versenyeken. A sportokat meg gyakran szokták jellemezni az “ember alkotta vallás” és “primitív több istenhit” kifejezéssel, valamint “ a nézők imádják az emberi létezést, a teljesítményt és azt a csoportot, ahova tartoznak”. A stadionokat meg gyakran nevezik egy olyan “templomnak, ahol a nézők kifejezhetik rajongásukat a hőseiknek és imádkozhatnak az ő sikereikért”*.
Ha egy szertartás lehet szórakoztató, akkor egy verseny, aminek az egyik célja a szórakoztatás, lehet szertartásos. Ahogy a szurkolók kántálják a csapatuk/versenyzőik nevét, vagy, ahogy eléneklik a csapat indulóját, úgy párhuzamot lehet vonni a templomi dallamok éneklése között.
 
A kutatások szerint a szurkolók, mint csoport elég vallásosak. Jó, itt egy picit ütközik a kép az általános sztereotípiákkal, miszerint a szurkolók táborát inkább a csürhékkel lehet párhuzamba állítani, semmint valami szent és tiszta dologgal. De egy biztos, a szurkolókat nem lehet lustasággal vádolni és az átlag szurkoló sem egy agresszív tuskó. Sőt, azt találták, hogy egy tisztes férfiszurkoló nem szenved rossz házasságban. Egy drukker elkötelezett a csapata/versenyzője iránt, arról eltéríteni nem lehet. Általában napi rendszerességgel követi az eseményeket, minden nap szentel egy kis időt imádata tárgyának. A szurkolói lét egy kicsit megmenekít a drukkert az átlagos élet sivárságaitól, ahogy kiragadnak a vallásos élmények túllépnek a mindennapos tapasztaláson.
Természetesen a kutatók mindenhol megerősítik, hogy a sport nem váltja ki a vallás szerepét, de a hasonlóságok megkérdőjelezhetetlenek.
 
* Wann, D. L., Melznick, M. J., Russell, G. W., & Pease, D. G. (2001). Sport fans: The psychology and social impact of spectators .New York: Routledge.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr122850407

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megnehezíti az életem az állandó szorongás 2011.10.04. 23:49:54

19éves férfi vagyok. Pár hónappal ezelőtt egy komolyabb mandulagyulladásom volt. Tünetként jelentkezett nálam egy elég bosszantó folyamatos hányinger, rosszullét. Nem mertem bejárni előadásokra, nem akartam, hogy ott mindenki előtt rosszul legyek. Kerü...

Trackback: Az elviselhetőnél jobban szorongok 2011.04.26. 09:18:28

Nekem az a gondom, hogy az elviselhetőnél jobban szorongok, aminek fizikai jelei is vannak (pl. a gerincem körüli izmok görcsben vannak, egyszerűen nem tudom kihúzni magam). Az egy dolog, hogy ezt belülről megélni és elviselni nagyon nehéz, de sajnos a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása