Sportpszichó

Sportpszichológia és mozi

2011. január 08. - sportforras

Az előző cikkünkön felbuzdulva a mozifilmeken keresztül mutatjuk be a sportpszichológia árnyaltságát. Rengeteg sportos film van, így meg se próbálunk a teljességre törekedni, de íme néhány kedvenc.

1. Jég veled - azaz hogyan építsünk csapatot

Tehát adott egy interaktív sportág, ahol a vezetőnek/irányítónak igen nagy szerepe van. Ha csapatot akarunk építeni, akkor edzőként figyelembe kell venni a személyes különbségeket, és ehhez alakítani a későbbi csoportnormákat, csoportszabályokat.

A film elején, az edzés szakaszban a formálódás fázisa látható itt megjelennek az egyének és az egyének saját motivációi, de egyelőre nincs közös cél. Mind a feladat, mind a szociális kohézió alacsony szinten van. Miután kiutazik a bagázs Calgaryba a hideg meghozza nekik a viharzás szakaszát, azaz az egyéniségek összeütköznek, megjelennek az érdekellentétek és a viták. Mindezek szükségesek ahhoz, hogy átlépjenek a normaképzés szakaszába, ahol felépíthették saját stílusukat és szokásrendszerüket, ami által megkülönböztethetőek lettek. (Itt kell megemlíteni, hogy legtöbbször a viták egy csapaton belül konstruktív, építő jellegűek, szóval ne féljünk kimondani a véleményünket, mert a feszültség sosem fog elveszni, csak átalakulni, és ha ez egy verseny során jelenik meg, akkor a teljesítményre káros hatással lesz.) No de attól, hogy egy csapat megkülönböztethető nem fog még egyet jelenteni azzal, hogy jól teljesítő lesz... A szociális kohézió szintje a normaképződés során magas, de a feladatkohézióé még közepes. Ahogy elkezdődik a kvalifikáció, úgy lép be a csapatunk a teljesítmény szakaszba, ahol a feladat kohézió szintje is magassá válik. (A fürdőkádas mentál tréninges részt külön kiemelném)

Itt a csapat

Itt meg a film

2. Csavard be, mint Beckham - külső és belső motiváció és a szociális különbségek a sportban

 Itt különösen említésre méltó, hogy Joe, az edző, milyen jól kezeli a szociális különbségeket a csapaton belül (gender, etnikai és vallási különbségek...).

A másik vonal a motiváció kérdése. Jessnél fellelhetőek külső és belső motivátorok is. Belső motivációra utal, hogy meg akarja mutatni a tudását másoknak (kb 15. perc); hogy fontos számára az milyen teljesítményt nyújt (amikor megnyerik a döntőt), képes tanulni mind a sikereiből, mind a kudarcaiból, szembeszáll a szüleivel a fociért, és hogy önmagának is bizonyítani akar (meg az edzőjének is). Külső motivátor volt, amikor hazudott a csaj valamilyen érdekért.

3. Sherlock Holmes - Mentál tréning

Itt kevésbé a sportvonatkozás jelenik meg, de egyszerűen imádjuk azokat a bunyós jeleneteket. Na ez a hatásos mentál tréning!

 

SHERLOCK HOLMES: We Ain't Done Yet. Watch more top selected videos about: Entertainment, Rachel McAdams

 

4. A békés harcos útja - a sérülés utáni rehab

Picit túlédes valós történet egy szertornász fiúról, akinek nagy volt az arca, és ezért a sors elhozta neki a méltó büntetést/élete legnagyobb feladatát, azaz lesérül, de úgy rendesen. Miután bevonzotta sérülését, megérkezik az életébe A TANÍTÓ, aki nemcsak a sporthoz vezeti vissza, hanem az életét/értékrendszerét is helyrepofozza. A film tele van nagy mondatokkal, és gondolatokkal. Elengedhetetlen film mindazoknak, akik úgy érzik, hogy elvesztették az utat, vagy a célt.

5. Fejjel a falnak -az önpusztító viselkedés és érzelmi szabályozás

Kapásból ott van Roy alkoholizmusa és kitörései, amik nem segítették elő, de meggátolták a sportolói karrierje kicsúcsosodását. És akkor belép az életébe egy pszichológus, aki segít neki, hogy felülkerekedjen a problémáin és újra a csúcsra törjön. Happy end-ként főhősünk erős nyomás alatt relaxált állapotban, vizuális technikákat alkalmaz, ami sikerhez vezeti őt. (pszichológusnénk etikus viselkedése viszont hagy maga után egy kis kívánni valót, de ez egy másik téma :D ).

 A lista nem teljes, folytatása következik. Ha van ötletetek, hogy milyen filmeket mutassunk be, jelezzétek!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr252569521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CséKá 2011.01.08. 18:12:50

Sziasztok!

Nagyon tetszett a cikk :) Sok sportos filmet ismerek, de egy bizonyos alkotás elemzésére különösen kíváncsi lennék, ez pedig a Minden héten háború (Any Given Sunday). Kizártnak tartom, hogy nem láttátok, de ha mégis így van, akkor itt egy kis saját készítésű mazsolázás a filmből:

cs-k.blog.hu/2010/09/09/haboruszito_nfl_kezdorugas

További sok sikert és posztot! :)

sportforras 2011.01.09. 12:34:19

@CséKá: Köszi! A jövő heti folytatást pont a Minden héten háború-val kezdjük :D
süti beállítások módosítása