Sportpszichó

Kriszta: Sportolói személyiség... 1. rész

2009. november 20. - sportforras

 



















Van-e olyan? A témában igencsak megoszlik a vélemény. A kezdetekben, hmm, elég pozitív kép élt a sportolóról: egy Griffin nevű pasi 1926-os vizsgálata, aki szerint a „nagy sportolók karaktere” közé tartozik a bátorság, optimizmus, lojalitás, intelligencia, életerő, érzelmi alapon történő döntéshozatal, éberség.  A szerző képe nem empirikus megfigyelésen alapult, inkább egy átlagos amerikai fiú képét festi le elénk.

És egy kis magyar vonatkozás: Neumann többszörös vizsgálatnak vetette alá a versenysportolókat, majd ekként jellemezte őket:
  1.       A „sportoló vitalitásában felülmúlja a nem sportolót”.
  2.      Eleven tevékenységvágy, gyakorlati ügyesség, nagymértékű erőfeszítés-késztetés, nagyobb mértékű agresszivitás jellemzi a sportolók magatartását.
  3.       „Élénk vérmérsékletű” személyek. (Ez a kedvencem…)
  4.     „Szilárd önértékelés, emelkedett élethangulat, fejlett társulási törekvés” jellemzi a sportolók személyiségét.
  5.       Jellemző tulajdonságaik közé tartozik a tolerancia, a becsületesség, az önfegyelem és a lelkiismeretesség
  6.       „Természetes fölé rendelődési törekvésük, egészséges becsvágyuk, ún. „naiv önzésük” és tisztességes érvényesülési akaratuk” határozza meg a sportolók közösségi életét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr501765986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása