Sportpszichó

Mentális Meglepi - ajándék ötletek sportolók részére

2016. december 05. - sportforras

Közeleg a karácsony, erről jutott eszembe, hogy jó ötlet lenne egy olyan cikkel előrukkolni, ami az ajándékozásról szólna. Mi a teendő akkor, ha egyénre szabott meglepetéssel szeretnénk előrukkolni az ünnepekre? Készítsünk neki mentális elsősegély csomagot!

Nézzük, mit tartalmazhat egy ilyen dobozka!

1. A tudatos jelenlétért

virag_szinezo.PNGHa gondoskodni szeretnénk arról, hogy versenyeken, edzéseken a sportoló ki tudjon zárni olyan tényezőket, ami zavarja őt, vagy esetenként képes legyen elmerülni egy bizonyos tevékenységben, így irányítva a figyelmét, akkor vegyünk neki színezőt, tollakkal. 5-10 percig merüljön el benne és így egy kicsit eltávolíthatja a zavaró gondolatokat.

Nem hajlandó színezni? Sebaj! Ott vannak a rejtvények! Egy kis sudoku, egy kis skandi, vagy házi készítésű szókereső ugyanígy szolgálhatja az ügyet csak figyeljünk a feladat nehézségére.

Ha a sportolónkba szorult egy kis kézügyesség és szereti a különlegességeket köthet vagy horgolhat is! - ugyanígy irányítja a figyelmet és képes kikapcsolni. Szerezzünk be egy vidám színű fonalat meg egy pár kötőtűt, ismertessük meg vele az alapokat és készülhetnek is a "versenysálak"

2. A nyugalomért

edbc3b19a0edc62739b276819ab3af93.jpgKülönösen fiatal korban gyakori, hogy a sportolók nagyon izgulnak verseny előtt. Készítsünk egy használati utasítást arra, hogyan tudja megnyugtatni magát. A lap tartalmazhat feladatokat, attól függően, mire van a sportolónak a legnagyobb szüksége

  • keresd meg azt a helyet a versenyen, ami számodra a legbiztonságosabb és vonulj oda félre
  • gondolj a legjobb versenyedre, idézd fel azt legrészletesebben
  • idézd fel az elmúlt hét legjobb edzését
  • sorolj fel 3 olyan technikát, ami az erősséged
  • mire vagy büszke a fizikai erősségeid közül?
  • gyakorold a légzéstechnikát

 

3. Az önbizalomért

tumblr_mzk72plpvl1rprhpmo1_1280.jpgKészítsünk számára egy szurkolói plakátot, olyat, amilyen a nagyoknak van! Legyen rajta ő nagyban (fiataloknál különösen fontos, hogy nem a dobogón állva, hanem akció közben szerepeljen - így jelezvén számukra, hogy  nem az eredményük miatt vagyunk rájuk büszkék, hanem a befektetett energiáért, kitartásukért, bátorságukért). A plakáton szerepelhet bármi és bárki, ami fontos számára és erőt nyerhet belőlük, csak ízelítőül néhány dolog:

  • barátok
  • házi kedvencek
  • családi nyaralás
  • ő és az edzője
  • példaképe
  • motiváló idézetek

 

4. A megfelelő hangulatért

041a6f0f1522b6d6a3aecd825a462b3f.jpgKülföldi versenyen fog részt venni a versenyző, ahova nem tudjuk elkísérni őt? Gondoskodhatunk arról, hogy érezze a figyelmünket úgy is, hogy nem leszünk állandó telefonos kapcsolatban velük (vagy mert nincs rá lehetőség, vagy mert a mobil elvonná a figyelmét a felkészülésről).

Készítsünk neki lelkesítő üzeneteket! Különösen nagy versenyek előtt szokott kellemes meglepetést okozni a sportolók számára, ha ismerősei egy kedves üzenettel jelzik felé, hogy gondolnak rá, bíznak benne. Fontos, hogy ezekben az üzenetekben ne az elvárások szerepeljenek, music.jpgsőt, ha lehetséges, kerüljük az olyan mondatokat, hogy "Tudom, hogy képes vagy győzni". Ezek a mondtok a felfokozott érzelmi állapotban könnyen azt üzenhetik a sportoló számára, hogy győznie kell. Ellenben sokat lendíthetnek rajtuk azok a levelek, amelyek arról szólnak, hogy milyen erősséggel bírnak ("A jobb csapottadnak nincs párja a korosztályodban...")  és hogy miként éreznek a sportolóval kapcsolatban ("Az, hogy részt veszel ezen a versenyen, engem is motivál abban, hogy lemenjek edzeni és küzdjek a céljaimért"). Ezeket a kis üzeneteket időzítsük! Csak a verseny előtti nap nyithatja ki, vagy csak akkor, ha szüksége van egy kis bátorításra és akkor is csak egyet...

Ha nem vagyunk a szavak nagymesterei, akkor sincs gond. Gyűjtsünk össze egy zenei válogatást! Akár ismerősök küldhetnek egyet-egyet, ami szerintük lendíthet a sportoló hangulatán.

5. Csak úgy...

Természetesen gondolunk azokra, akiknek nincs feltétlenül annyi idejük, hogy a fenti ötleteket megvalósítsák, de mégis szeretnének valami egyedi ajándékkal előrukkolni.

edzes_naplo_szemlyre.jpggyereklelek-sportcipoben-mfuzet.jpg

Egyénre szabott edzésnapló. Minden sportoló számára elengedhetetlen eszköz, de mégis annak megírását sokan szeretik mellőzni. Íme egy kis segítség számukra. Csini is, fel vannak benne vezetve az alapvető dolgok, már csak ki kell tölteni azt.

Mentális napló: A sportoló komolyan gondolja a mentális felkészítést, de még nem dolgozik sportpszichológussal? Íme egy kis segítség számukra, hogy mit is jelent mindez, illetve milyen lépéseken keresztül vezet az út ahhoz, hogy elmondhassa magáról, már tudatosan versenyzik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr1511976268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása