Sportpszichó

Sportpszichológia és mozi újabb felvonásban

2011. január 13. - sportforras

1. Minden héten háború - csoportdinamika és háttérfolyamatok

Majdnem olyan hosszú és kimerítő a film, mint egy tényleges focimeccs, de érdemes megnézni. Az újonc hatás jelenik meg itt, azaz hogyan kezeljük a hirtelen jött sikert. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a sérülést és a kudarcot kell feldolgozni (erre is mutat példákat a film), hanem a sikert is. Ha ez nem történik meg, úgy járhat, mint Willie a filmben, könnyen izolálhatja őt a csapat. Különösen ajánljuk a filmet edzőknek és a csapat körüli segítőknek, mert szépen bemutatja az ő felelősségüket is. Azaz ha egy-egy játékosra építjük a csapatot és nem a csapatmunkára, akkor könnyen csapdába kerülhetünk, hiszen az örök Gestalt igazság a sportra is igaz "a csapat több, mint a részek összege". Örök kedvenc még Willie szorongásoldó módszere, amire nem nagyon talál más alternatívát (nem áruljuk el, tessék megnézni a filmet). Szépen bemutatja még a sport árnyoldalait is: sérülés, szerhasználat, kiöregedő sportoló... Ja és itt hallható az egyik legszebb edzői lelkesítő beszéd! Íme:

Ps.: Személyes sérelmünk, hogy a csapat hátterében van ezernyi orvos, gyúró és még egy pap is van, de sportpszichológusnak se híre se hamva. Oké, ez a jelenség több, magyar csapatnál is fellelhető, de akkor is!

2. Fehér tenyér - Motiváció, edzői stílusok és sportolói karrier szakaszai

Nekem ez a film sokkalta közelebb áll a szívemhez, mint "A békés harcos útja", noha a főbb vonal igencsak hasonló (hogyan tér vissza a főhős a sporthoz egy törés után). Érdemes megfigyelni Dongó gyerekkori edzőjének stílusát és Dongó, mint edző vezetői stílusát: melyik, miben volt hatékony; illetve azt az utat, ahogy Dongó rátalál saját vezetői stílusára. Egy másik vonalban a sportolói karrier befejezése is megjelenik. Legtöbb sportoló elveszti a célt, ha megszűnik a versenyzői karrierje. Ez nagyban hasonló a gyászhoz, hiszen itt az eddigi életétől kell elbúcsúznia: hivatásától, ismeretségi körétől, megszokott életritmusától... Ha nincs más alternatíva az életében, akkor igencsak csúnyán járhat. Itt sportolónk újradefiniálja magát: a sportág marad, de a versenyzést elereszti...

3. Karate kölyök -  sportolói alázat, edző-sportoló kommunikáció, agressziókezelés

A régebbi verziót ajánlom és nem csak gyerekeknek... Mindenki ismeri, nem részletezném :)

4. Ping pong - Flow állapot és a kudarcokkal való megküzdés

A film egy japán képregényfeldolgozás, picit lökött, de imádnivaló! Adott főhősünk, akinek a mindene a ping pong, de útközben kiderül, hogy nem tartják egy nagy tálentumnak. Aztán van egy másik szereplőnk, akit mindenki őstehetségnek tart, de hát neki meg motivációja nuku, csak időtöltésre használja a sportot. Van egy otthonát (Kínát) elhagyó sportoló, aki azért dobbantott Japánba, mert odahaza nem fért bele a válogatott keretbe. Mindenkinek van egy kis személyes traumája, amit a sport szeretetével tud feldolgozni. Szép tanmese arról, hogy miért érdemes sportolni, milyen az, ha valaki eléri a flow állapotot verseny közben, az hogyan hat rá, az ellenfelére és a környezetére.

5. Fekete hattyú - sport és patopszichológia

Csak azok olvassák végig az ismertetőt, akik még nem látták a filmet! :)

Itt a legerősebb az anorexia vonal: elnyomó anyu, aki a saját álmát akarja megvalósítani a lányán keresztül. Van egy bűntudati vonal, azaz anyu érezteti lányával, hogy lánya miatt szakadt félbe a karrierje. Természetesen itt megjelenik egy tudat alatti versengés anya és lánya között. Egyértelmű, hogy a leány életét a teljesítmény tölti ki - egyre jobbnak lenni, megfelelni az ezernyi elvárásrendszernek (anyu, tanár, kartársak...). Természetesen ilyen környezetben szóba se jöhet a felnőtté válás, amihez a szexualitás is hozzá tartozik. És akkor Nina megkapja azt a szerepet. amihez felnőtt és csábító nővé kell válnia. Ehhez viszont meg kell ölnie a kislány énjét... Hamarosan a mozikban!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr732570433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása