Sportpszichó

A testkép meg a sport

2010. július 17. - sportforras

Már régen kimutatták, hogy a sportolók noha elégedettebbek a testképükkel,mint a nem sportolók, gyakrabban sújtja őket az étkezési zavarok átka, különösen azoknál a sportágaknál, ahol a soványság, vagy bizonyos súlycsoportba való tartozás elvárás.

           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brit és ausztrál kutatók összehasonlítottak 40 triatlonistát 40 küzdősportot űzőt és 40 nem sportolót. Az eredmények azt mutatták, hogy a triatlonistáknak jóval alacsonyabb a BMI-jük, mint a másik két mintának. A női tratlonisták pedig vallották, hogy ők szélesebbek, mint a küzdősportot űzők, náluk jelent meg a leginkább, hogy nincsenek megelégedve a testképükkel. Noha a két sportot űző csoport volt a legkritikusabb a testükkel szemben, a triatlonisták pontértéke mégis magasabb volt. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy míg a küzdősportolók számára inkább a fizikai erő van a középpontban (semmint az állóképesség, ami jobban illik a triatlonistákra), és nem annyira előnyös náluk a vékonyság.
            A triatlonistáknál a legalacsonyabb volt a BMI és a legmagasabb a testkép elutasítása, hiszen ennél a sportágnál sokkal nagyobb elvárás, hogy a sportolónál atletikus legyen a testfelépítése, és sokkal nagyobb rajtuk a nyomás, hogy vékonyak legyenek. Amikor 3 modellből kellett kiválasztaniuk, kiket tartanak a legvonzóbbnak, a triatlonisták a legvékonyabbat választották – választásuk mögött viszont nem az állt, hogy őket tartják a legszebbnek, hanem mert a legvékonyabb modell testképe a legideálisabb az adott sport körülményeinek. Tehát a sportolók azért szeretnének vékonyabbak lenni, hogy hatékonyabbak legyenek a sportágukban.
            Az már korábban kiderült, hogy a nők a külső megjelenésük miatt szeretnének fogyni, míg a férfiaknál az erő a gyorsaság és az állóképesség az ok a súlyvesztésre. Ha az illető még sportoló, akkor figyelembe kell venni a sportága tesképre vonatkozó elvárásait. Olyan sportágaknál, ahol a vékonyabb testalkat (korcsolya, gimnasztika, atlétika) előny, avagy egy adott súlykategóriába tartozás sok mindent eldönt (küzdősportok…) gyakrabban megjelenhet a testképzavar, de itt a háttérben meglévő ok a funkcionalitás – minél jobban teljesítsek. A nőket gyakrabban sújtja a testképzavar átka, valamint étkezési zavarokban is gyakrabban szenvednek. Gyakori jelenség a női sportolói hármas – étkezési zavarok, menstruációs zavarok és alacsony csontsűrűség.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr442155669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása