Sportpszichó

Mi az oka?

2010. március 21. - sportforras

Miért van az, hogyha valaki segítséget/tanácsot kér tőlük, a találkozó előtti nap lemondja? Sajnos nem ez az első tapasztalatunk, és szerencsére nem is általános jelenség, de elég sokszor előfordult velünk.

Szóval most tanácsot kérnénk tőletek! Mit csináljunk másként?

Az előitélet - kezelésben már nagyon otthon vagyunk. Tehát ha adott egy sportoló, aki eljön, az nyugodtan kivetítheti ránk az össze pszichológiával kapcsolatos ellenszenvét/előitéletét/bármit, azt elég gyorsan le tudjuk bontani. De mi van azzal a helyzettel, amikor el se jönnek? Olyan tehetetlenség érzettel jár együtt, meg egy csomó kérdéssel, ugyanis ilyenkor nincs számunkra visszajelzés. Szóval szar. Olyan stornózási indokokat tök elfogadok, mint

"nem bírom a pszichológusokat, nem is értem miért jelentkeztem be hozzád", vagy

"még nem vagyok kész rá",

de azzal nem tudok mit kezdeni, hogy "a mai napi találkozót lemondom".

Csak visszajelzésre vágyom, semmi többre. Szerintetek mi lehet az oka? Oké, én, például félek az önismeret minden formájától, de ez csak addig tart, míg el nem kezdődik egy adott óra... , de mindig elmegyek az órára. Mondjuk ez van nálam, de nem hiszem, hogy mindenkinél ugyanez az ok áll fenn :)

Jaj, és szeretnénk picit megújulni, de az irányt szabjátok meg ti. Szóval a tudományos-fantasztikus cikkeink mellé mi kerüljön még be?

- élménybeszámolók sportolóktól?

- tanácsadás blogon keresztül?

- ...

Várjuk az ötleteket!!!!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr741856355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Danis 2010.03.22. 14:35:18

Pszichológusként nem tanultál még az ellenállásról? Az "aznap nem tudok elmenni" ennek tipikus esete... Eleve az a kérdés, hogy miért van ott? Küldték vagy magától jött? Ha az előbbi, akkor valahogy tudatosítani kell benne, hogy nem az edzőért és az eredményekért, hanem miatta vagy ott.
Vagy konfrontálódni kell: Elmondani neki, hogy a közös munka így nem működik, ha eredményeket akar, akkor bizony meg kell jelennie az üléseken. Ha ez sem hatja meg, és még mindig sokszor lemondja, akkor be kell vezetni a két napos szabályt. Ha nem mondja meg két nappal előtte, akkor ki kell fizetni az ülést, hisz te sem teszel ilyenkorra más klienst. Általában két nappal előtte még nem szokták lemondani, csak előtte lévő este vagy aznap döbbennek rá, h "nem tudnak", ami ugyebár kamu, mert tudna, csak nem akar...

sportforras 2010.03.23. 09:06:25

@Danis: Aha, ez legtöbbször az ellenállásnak köszönhető :). Természetesen a sportolóknak még az "ép testben ép lélek" eszméjét is fel kell dolgozni, szóval ők tényleg igen nehéz szituban vannak.
Minden ellenállásnak van oka, ami lehet tudatos, de akár nem tudatos is. Ebben a cikkben a kérdések a kimondott - ki nem mondott okokra vonatkoztak, és nem magára a jelenségra :).

Csabi. 2010.03.23. 10:16:18

Szerintem lehet hogy csak annyi, hogy a pillanatnyi lelkesülés és motiváció alábbhagy, és az idő múltával (napok) felerősödik valami bizonytalansági tényező. Az edzésekkel kapcsolatban is ugyanígy van. Hamar észre veszi, hogy akkor is életben marad ha nem edz (hosszú távról most ne beszéljünk), tehát felesleges dologgá minősül számára, fontosabbá válik a kaja mint életben maradás, bevásárlás, tv, stb.
Javaslom a lehető legrövidebb időn belül való találkozást, hogy ne múljon a lelkesedés és akaraterő:)

Danis 2010.03.25. 11:20:17

@sportforras: Az ellenállás oka szerintem emberi lustaság. :) Ha elindul az üléssorozat, akkor bizony a kliens részéről is elkezdődik a meló. Ez az a pont, amikor elmaradnak. Lusták megcsinálni a változáshoz szükséges melót, és magától a változástól is félhetnek...

Spiritmonger 2010.03.31. 01:57:59

az ellenállás oka lehet a félelem. a változástól, tőletek, a helyzettől, a problémától, saját magától, az eredménytől, a választól, attól, hogy őszinte legyen, és még minden mástól is. ha ezt valaki többször megcsinálja, akkor nem érdemes vele foglalkozni, mert ha saját magán annyira sem tud segíteni, hogy betartson egy ígéretet, ami nem kerül időbe, energiába, pénzbe, akkor a szakember sem tud pozitív változást elérni
süti beállítások módosítása