Sportpszichó

Fókusz!

2012. január 14. - sportforras

Koncentrációt nemcsak vérverejtékkel lehet fejleszteni, hanem szórakozva is, kimondottan erre találtak ki néhány neten fellelhető játékot. Ez nem azt jelenti, hogy a meló könnyebb avagy mókásabb lesz, sőt egy-kettő csakis azért született meg, hogy a sportoló idegeit tegye rövid úton tönkre, éppen ezért felér egy kis indulatkezelési tréninggel is.

Íme néhány ezek közül:

1: Koncentráció fejlesztése

Örök kedvenc a számsorrendes játék. egy 10*10-es táblán kell 0-tól 100-ig megtalálni a számokat, természetesen sorrendben, és időre. A cél a lehető leggyorsabban eljutni a 100-hoz.

www.salticid.com/concentration.htm

A következőre érdemes figyelni (szinte mindegyik játékra igaz):

  • Melyik számnál akadtál meg? A számsorrend elején, közepén vagy a végén? Hol van a figyelmi holtpontod a játékban és a versenyeken? Találsz párhuzamot?
  • Milyen reakciót adtál rá?
  • lelassultál? - Figyelj az erőbeosztásodra
  • dühös lettél? - Tisztázd és kezeld helyén az érzelmeidet
  • esetleg tízszer is átnézted, de átfutottál a számon? - Erősítsd a figyelmedet
  • feladtad? - Ne a hibára vagy a hiányállapotra koncentrálj, hanem fókuszálj az erőforrásaidra (ugorj a következő számra, ne állj le egy hibánál)
  • Ezek a reakciók mennyire hasonlóak azokhoz, amikor téthelyzetben nehéz helyzetbe kerülsz?

2. Reakcióidő mérése

Nem elhanyagolható egy sportoló számára ez a képesség sem, éppen ezért itt van 1-2 játék, hogy lemérhessétek magatokat. Fontos megemlíteni, hogy ezek a vizuális ingerre adott reakciót mérik, természetesen hangra ez az érték megváltozik.

tdo.site90.com/reflexmero.html

www.bbc.co.uk/science/humanbody/sleep/sheep/

3. Problémamegoldás és helyzetfelismerés

Ez a két játék tökéletes arra, hogy megmutassa, hogyan reagálunk olyan szituban, amikor túl sok infó ér, és a megoldásra szánt idő minimális...

www.gamesgames.com/game/Grid-16.html

slamoon.com/Escapa!.htm

4. Szelektív figyelem fejlesztése

Csapatsportoknál a pályán egy csomó minden történik, éppen ezért kiemelten fontos a releváns infók kiszűrése és észlelése. Ezt is lehet fejleszteni, az "itt-a-piros-hol-a-piros" stílusú játékokkal

info.jpost.com/C009/BrainGames/

És végezetül néhány gyüjtőoldal:

playwithyourmind.com/brain-games/brain-fitness-games/

www.brainmetrix.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://sportpszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr663546061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása